Ако работата ни е свързана с офис у дома или

...
Ако работата ни е свързана с офис у дома или
Коментари Харесай

Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна

Ако работата ни е обвързвана с офис вкъщи или сме на плаващо работно време, което допуска и приключване на задания у дома, само че имаме и дребни деца, наподобява като че ли това не е допустимо. Но считам, че с добра организация на работата, другарство с детето и схващане на потребностите му, с малко помощ от фамилията, всичко може да се подреди.

Разбира се, взаимни отстъпки ще се вършат - от време на време и работата няма да е свършена с предстоящите резултати, а може да изпитвате виновност, че сте неприятна майка, само че по този начин се случва и при родителите, които вървят на работа, а децата им - на ясла или градина. Така че не бързайте да се съдите, а си давайте действителна оценка - вършиме, каквото можете, с това, което разполагате.

Влезте в ситуацията на детето и погледнете обстановката от неговата позиция. Разбирането на потребностите на детето е основно за планирането на времето ви дружно. Не можете да очаквате от 2 годишно дете да стои през целия ден спокойно и безшумно, само че пък 5-6 годишните деца би трябвало да могат да се занимават и сами за повече време. Детето има потребност от игра, внимание, другарство. Ако сте стигнали или сами сте избрали този метод на родителство и работа, би трябвало да сте наясно, че детето постоянно е с приоритет, а работата в най-хубавия случай се усъвършенства към него.

Планирайте работата към дневния режим на детето, като устоявате на няколко основни момента. Малките деца нормално спят следобяд. Тогава би трябвало да е най-концентрираната ви и значима работа. През останалото време може и да побутнете нещо с него, да играете и да мислите за маловажни работни неща, само че през времето, в което спи, свършете най-важното. Когато има потребност от разходка и сте на открито, също можете да свършите нещо - да проведете диалог, да планирате с календара и така нататък според спецификата на работата ви.

Свършете задания преди то да се е събудило заран. Вариант е да пообърнете режима си, до момента в който детето поотрасне. Да ставате преди всички, с цел да поработите и да си лягате по-рано вечер, с цел да успявате и да се наспивате. Тук поддръжката на колегата също е от голяма важност, с цел да ви облекчи в домакинските задания. Други родители избират да работят късно вечер, само че поради обстоятелството, че множеството деца са ранобудни, това надали е добра концепция.

Търсете способи да включвате детето в занимания, които да го концентрират и да бъде добродушно край вас. Това може да е оцветяване, игра с конструктор, някаква креативна задача или от Метода Монтесори. Нещо, което увлича. Колкото по-рано оферирате на детето такива занимания, толкоз повече то ще ги харесва и избира. Разбира се, зависи и от темперамента на детето - някои са склонни да стоят с часове, увлечени безшумно в занятие, други са по-енергични.

Давайте на детето задания, свързани с вашата работа. Може да подрежда листове хартия, да броят кламери или да почисти в близост. Вие познавате най-добре вашето дете и сигурно ще намерите нещо, което би му било забавно от света на възрастните. Тази задача би трябвало да бъде показана като извънредно значима и несъмнено, единствено то може да се оправи с нея. Може да ви оказва помощ или да ви имитира, само че това е от голяма важност и за подсилване на връзката посред ви.

Задължително дръжте край себе си човек, на който можете да разчитате да гледа детето в краен случай. Понякога се постанова незабавна среща, на която не е уместно да се взимат деца. Може да е родственик, комшия или другарка, само че си коства да имате подобен човек, даже и да би трябвало да си платите почасово, отново тази помощ е незаменима.

Не бързайте да давате таблет и телефон, с цел да изцедите няколко скъпи минути тишина. Само в краен случай прибягвайте до тях, в случай че въобще се навиете, а през това време свършете нещо в действителност значимо. Не отстъпвайте пред молби и тръшкане и контролирайте времето пред екрана.

Не забравяйте да се грижите за себе си и да настоявате за помощ. Ако сте родител на малко дете, който работи у дома, може да се окаже, че сте по едно и също време три неща по едно и също време, а от време на време - и нито едно да не можете да свършите както би трябвало. Нито работата да върви, нито домът да е чист и да има нещо за ястие, а с детето да сте непрекъснато изнервени. Затова е доста значимо да ви оказват помощ и вие да си оставяте време и за грижа за себе си. Ако ви е доста, доста мъчно, обмислете да пуснете детето на ясла или градина.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР