Ако производителят на смартфони не се беше отказал от плана

...
Ако производителят на смартфони не се беше отказал от плана
Коментари Харесай

Apple се отказва от нова технология за криптиране на данни в iCloud

Ако производителят на смарт телефони не се беше отказал от проекта си да вкара end-to-end криптиране на информацията в iCloud, той нямаше да има никаква опция да дешифрира информация на консуматори, избрали да я защитят по този метод

Apple се отхвърли от проектите си да разреши на потребителите на iPhone изцяло да криптират аварийните копия на устройствата си в облачната услуга iCloud. Решението идва след недоволства от Федералното бюро за следствия на Съединени американски щати (ФБР), че ходът ще попречи на следствия, оповестява Reuters, базирайки се на свои източници.

Правителството против бизнеса

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Схватката сред проверяващите и терзанията им по сигурността и желанието на софтуерните компании да защитят потребителите си станаха обществени предходната седмица. Министърът на правораздаването на Съединени американски щати Уилям Бар насочи обществена молба към Apple да отключи устройства, употребявани от двама военнослужещи от Саудитските въздушни сили. Те са направили нападение против трима американци наоколо до военна база " Пенсакола " в щата Флорида.

Президентът Доналд Тръмп упрекна колоса от Силициевата котловина в Twitter, че отхвърля да отключи телефони, употребявани от " убийци, наркотрафиканти и други престъпни групи ". Сенатори от Републиканската и от Демократическата партия засегнаха сходна тематика на чуванията за импийчмънт през декември, представляваща опасност за законодателството против така наречен еnd-to-end криптиране. Те се аргументираха с доказателства за закононарушения против деца, които не могат да бъдат възобновени.

Поводът за обвиняванията

Преди две години софтуерният колос е споделил пред ФБР, че има намерение да предложи на потребителите end-to-end криптирана връзка, когато съхраняват информация от мобилните си устройства в облачното пространство iCloud. Този тип кодиране съставлява система, при която единствено двете страни на връзката могат да четат известията. Интернет снабдители и даже снабдители на информационни услуги нямат достъп до данните, които се обменят.

Технологията е планувана да попречва хакерски офанзиви. Чрез потребление на този тип отбрана даже Apple няма да има опция да върне данните в истинския им тип. Това автоматизирано значи, че компанията няма да може да дава материалите в " четима " форма даже при заповед от съда.

Крачка обратно

Според държавни източници, представени от Reuters, сътрудници от ФБР са разговаряли преди две години с производителя на iPhone. Те са се противопоставили на въвеждането на новия тип криптиране с аргумента, че то ще попречи на най-ефективния способ за събиране на доказателства против обвинени, които са употребявали айфони.

На идната година в частни диалози сред двете страни Apple е споделила желанията си да се откаже от технологията. Причината за отхвърли остава незнайна.

" Законодателството я умъртви по обясними аргументи ", твърди някогашен чиновник на компанията пред Reuters, само че не разяснява за какво. Според него софтуерният колос не е желал да рискува да бъде упрекнат от публични фигури в отбрана на нарушители, да бъде съден за унищожаване на достъпа на държавното управление до данни, които преди са били налични, както и да стане мотив за въвеждане на нови закони против криптиране.

" Apple взеха решение, че не желаят да закачат звяра ", добавя още той, базирайки се на правосъдния спор сред държавното управление и бизнеса през 2016 година Тогава ФБР заведе дело против компанията да отключи телефона на обвинен в всеобща пукотевица в Сан Бернардино в щата Калифорния. Компанията апелира, а американската институция го приключва, откакто намира бизнесмен, кадърен да го отключи.

Според две публични лица от държавната институция, разговаряли с Reuters, причините на ФБР, че бекъпите са източник на жизненоважни доказателства за хиляди закононарушения, са взели превес. Въпреки това някогашен чиновник на софтуерния колос счита, че е допустимо планът да е бил преустановен и по други аргументи. Те включват и терзания на консуматори, че биха останали " заключени " от данните си.

Преориентиране

През първата половина на 2019 година американските институции са изискали достъп до бекъпи и друго iCloud наличие по правосъден път за над 1500 случая. Това излиза наяве от отчет по бистрота на компанията, в който са посочени поръчките за достъп до информация, получени от държавни институции. От Apple споделят, че отхвърлят най-малко 90% от тях.

Сега компанията се преориентира към отбрана на най-чувствителните данни на потребителите като непокътнати пароли и данни за здравословното им положение. Резервни копия на известия от iMessage, WhatsApp и други криптирани приложения обаче ще остават разполагаем на чиновници на Apple и държавните служби.

Но Apple не е единственият софтуерен колос, решил да отстрани личния си достъп до данните на потребителите. През 2018 година компанията майка на Гугъл - Aplhabet, показа сходна система за телефони с операционна система Android.

От Alphabet споделят, че потребителите могат да вършат аварийно копие на информацията от телефона си към Гугъл Cloud и не би трябвало да дават ключ за нейното разшифроване на компанията производител. Гугъл дава услугата и до през днешния ден, само че отхвърля да уточни какъв брой души я употребяват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР