Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни

...
Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Тежко е наследството на кабинета на "Продължаваме промяната" и компания. Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни донесе над 11 милиарда лв. дефицит и над 15 милиарда – дълг

Ако продължим бюджет 2022 през идната година, това ще ни донесе над 11 милиарда лева недостиг и над 15 милиарда – дълг. Тежко е наследството на кабинета на " Продължаваме промяната " и компания. Оттам нататък би трябвало да се подхожда отговорно по какъв начин може да се овладее сходна обстановка.
 
Това не може да бъде направено от длъжностен кабинет и разновидността, който избра служебния кабинет ни насочва тъкмо натам.

Това сподели за БНР доцент Петър Чобанов - народен представител от Движение за права и свободи и ръководител на Бюджетната комисия в 48-то Народно заседание.
 
" Това, което виждаме в данните за октомври за осъществяването на бюджета е показателно за цялата последваща година - октомври имаме над 1 милиард недостиг единствено за месеца. Това ни чака и идната година приблизително месечно, както виждаме, в случай че продължим дейностите на настоящия бюджет. Оттук нататък всевъзможни спекулации, че тези оценки не са задоволително правилни, отпадат, защото октомври е месецът който ни демонстрира какво ни чака ".
 
Ако въпреки всичко до март няма постоянно държавно управление в наредбите е планувано да не престават  социалните заплащания, както и опция да се вземе нов дълг, както и " някои буфери ", които позволяват известна еластичност, в случай че се наложат заплащания изключителни тематики, както и актуализация на пенсиите от средата на годината, добави Чобанов в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ".
 
Минималната работна заплата няма да пораства и това усилва риска повече хора да влязат в графата " работещи небогати ", разяснява той.
 
" Това е спомагателен мотив в посока да се усили публичния напън бързо да се сътвори постоянен кабинет, който има своя политика по приходите и ще намерения освен за минималната заплата, а и за останалите приходи ".
" Не приканвам към митинги, опциите за напън са и други и включват най-много това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази сложна обстановка да бъде формиран постоянен кабинет.
 
Протестите сега няма да доведат до това. Протестира се, когато обещано държавно управление не си прави работата ", разясни той. Относно отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, Чобанов разяснява:
 
" По отношение на тази отстъпка имаме проблеми с Европейската комисия. Има изпратено писмо, че тя опонира, по метода по който се ползва, на разпоредбите на единния пазар, т.е. нямаме право да изключим нито един жител на Европейски Съюз от използването на сходна отстъпка ".
 
Според Чобанов би трябвало да има и отстъпки за бизнеса, само че е нужна по-точна калкулация по какъв начин може да се осъществя мярката. Той прикани:
 
" Да се работи за един постоянен кабинет, който да включва всички проблеми в една стратегия за ръководство и единствено по този начин може да ги решим. Иначе, " на парче ", противопоставяйки една група на друга, не можем да реализираме никакъв прогрес ".
 
" Наследството на " Промяната " е прекомерно тежко и ни чакат доста огромни дефицити. Въпросът е по какъв начин по-ефективно да бъдат изразходвани тези средства, без да се подценяват обществените потребности на хората. Трябва да забележим по какъв начин да се харчат по-ефективно тези средства, а това става единствено тогава, когато се взе участие действително във властта, когато имаме достъп до цялата налична информация.
 
В мента я нямаме. До тогава можем да гадаем по редица тематики. Имаме доста информация, само че тя може да се окаже незадоволителна, защото нямаме механизма, с който да се вземат решения ".
 
" Винаги, когато Движение за права и свободи е взело участие във властта е потвърдило, че е намирало решения. Това са интервали, които се характеризират свисок стопански напредък, с понижаване на задълженията ", съобщи Чобанов.
 
" Предстои да преглеждаме данъчните закони. Към момента в тях не е планувано увеличение на налозите. Възможно е, само че няма по какъв начин сега да се пипат налози в тази сложна обстановка на процедура ".
Движение за права и свободи към момента чака покана за диалози на с президента на " Дондуков " 2, добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР