Ако причинителят все пак е открит, възниква следващият въпрос: Как

...
Ако причинителят все пак е открит, възниква следващият въпрос: Как
Коментари Харесай

Трикове за по-чист въздух у дома

Ако причинителят въпреки всичко е открит, поражда идващият въпрос: Как можем да го обезвреждаме? Един от разновидностите звучи съвсем необикновено: с овча вълна! Вълната фактически действа като дейно противоотровно средство и е на път да осъществя сполучлива кариера като разрушител на нездравословния формалдехид и на други рискови субстанции в домашния микроклимат.

Формалдехидните молекули реагират със съставните елементи на вълната и пораждат химически съединения. Само когато концентрацията им стане рискова, както установихме в лабораторни условия, те биват обезвредени от овчата вълна. Това обаче се случва, само в случай че вълната е била авансово особено обработена. Обикновено вълнено одеяло на дивана работи единствено с една доста дребна своя част.

За да може да се трансформира този естествен артикул в дейно оръжие против нездравословните субстанции, е нужен комплициран развой на произвеждане. Най-напред се отмиват мастните киселини по повърхностната повърхност на влакната, с цел да могат дълговерижните молекули да обхванат във вътрешността. След това вълната се сгъстява с оптимално доста материал на дребна повърхност. Така даже при рисково високи стойности на формалдехид това кече е в положение за малко време да всмуква в себе си до 95% от отровите!

Предвижда се в скоро време този способ на суровинна преправка да стане всеобщ при произдводството на килими, мокети или дамаски. Изработват се също специфични декоративни пана за стена – изключително подобаващи за пространства, в които се пуши. Защото наред с формалдехида руното противодейства и на тютюневите замърсители – никотин, стикоксид, нитрозамин и акролеин.

Дори хартиените трансперанти обезвреждат нездравословните субстанции

Чист въздух в стаята може да се обезпечи и с фотокаталитичната витанова хартия от Япония. Особено уместно би било заменянето на трансперантите или жалузитата с нея, защото тя действа на всички места, където има слънчева светлина. При тези условия, съгласно обещанията на производителите, хартията може освен да поема и унищожава формалдехида, само че и да обезврежда бактериите и неприятните миризми. Изследванията на Обществото за Индустриални Технологии го потвърждават напълно безапелационно. Възможно средство за предотвратяване от вътрешновъздушните нездравословни въздействия са също по този начин специфичните „ запечатващи лакове ”. С трикратно покритие те се нанасят върху стените или мебелите, като по този метод предотвратяват излъчването на отровните газове.

Стайните растения като атрактивни унищожители на химикали

Чиста среда в пространствата могат да обезпечат и стайните растения, трансформирайки ги в благоприятен оазис – средство изцяло налично и елементарно за осъществяване и по перифериите на Европа. Между стайните растения несъмнено също има първенци. Три растения на 100 квадратни метра са задоволителни, с цел да редуцират трайно концентрациите на химикали във вътрешновъздушното пространство.

Зелените помощници освен намаляват концентрациите на отровите във въздуха, те го насищат и с повече О2, работят като противопрахов филтър и звукоизолатор.

Внимание: плесента не трябва просто да се изстъргва

Наличието на плесенни гъби в жилището безспорно съставлява огромен риск за здравето. Неподходящите фугиращи материали при мазилката, незадоволителното отопляване и проветряване на пространствата, изключително при добре изолирани порти и прозорци дават положителни условия за развиването им. Високата мокрота на въздуха, както и влажната пръст за цветя в саксиите също способстват за бързото им разпространяване. Коварните невидими плесенни спори, носещи се из вътрешновъздушното пространство, могат да провокират алергии, даже дихателни проблеми, кожни реакции, грипоподобни недоволства, положения на последна отмалялост. Наличието им може да бъде намерено само чрез специфичен алергенен биотест за плесенни гъби.

Много значимо при откриването на плесента е тя никога да не бъде отстранявана посредством чегъртане, тъй като по този метод спорите й ще се разпространят из цялото помещение.

Внимавайте също и с антиплесенните спрейове: те съдържат хлорни съединения, които на собствен ред могат да раздразнят дихателните пътища или лигавиците. Най-добре е плесента да бъде отстранявана по подобен метод, че да се избегне разпрашаването й (например с прахосмукачка). В по-леките случаи оказва помощ също деликатното премахване със алкохол или кислородна вода. При изключително тежки случаи е най-добре да се извикат санитарните органи за главно пречистване на пространствата, които би трябвало по-късно да се боядисат отначало.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР