Ако плащате в кеш в магазина и имате левове, ще

...
Ако плащате в кеш в магазина и имате левове, ще
Коментари Харесай

Дацов: Магазините ще бъдат основен канал за обмяна на левове

" Ако плащате в кеш в магазина и имате левове, ще можете да ги употребявате, а надлежно ще ви връщат евро. Де факто магазините ще бъдат един от огромните канали за обмяната на валутата, тъй като те, като подават кеша в банката, там непосредствено ще го сменят с евро, и сметката на магазина ще бъде задължавана и ще работи в евро ". Това разяснява финансистът Любомир Дацов в изявление за Монитор.

Миналата седмица бе оповестено, че е подготвен екшън проектът за въвеждане на еврото у нас. Това ще стане от 1 януари 2024 година, като в продължение на един месец - до 31 януари, и еврото и левът ще се употребяват по едно и също време за разплащане.

Дацов изясни какво е да се вкара еврото без преход:

" Безпреходен интервал е, когато сега на обявяване стартира да се ползва еврото. С временен интервал е, когато, в случай че го разтегнеш до 1 година, знаеш, че си въвел еврото, само че то не е платежен инструмент и вероятно, след избран интервал, стартира последователно да навлиза. Ние имаме обявяване на въвеждането на еврото, което автоматизирано стартира да работи като платежен инструмент от първия ден на влизане в действие. Няма риск потребителите да се объркват ", сподели финансистът.  Той изясни и кои ще са другите канали за обмяна на валута:

" На всяко място, в което се заплаща в кеш, това ще се случва, главно в магазините. Автоматично ще стане превалутирането на депозитите и банковите сметки. Това ще стане доста бързо, тъй като парите, които имате да получавате, ще ги получавате и ще можете да ги теглите и оперирате в евро.

Тежестта ще падне върху банките, тъй като те ще би трябвало да обезпечат програмен продукт, версиите, в които работят, тъй че да могат да оперират и в лв., и в евро. Сметките ще бъдат ясно осчетоводени по курс 1.95583. Огромна работа е, само че единствено по себе си не е комплицирано, а просто упражнение от техническа позиция ", сподели Дацов.

Според него като всяко едно друго нещо в живота, и това решение си има плюсове и минуси, само че в основата си е политическо.  " Първо, ние сме влезнали в Европейския съюз и част от контракта, който сме подписали за влизането в тази общественост е, че единната й валута е еврото. Изключение е, че би трябвало да се подготвиш, с цел да влезеш и да вкараш тази валута. Има опасности и възражения, по какъв начин се трансформират стопанските системи, какви трендове се основават, в случай че щете, политическото систематизиране на силите в този съюз, превъзходството на огромните страни, които оказват влияние по някакъв метод върху политиката на Европейската централна банка. А това, че доста страни задлъжняват с високи задължения и с политиката на количествени удобства, може да сътвори проблеми. Но това са и опасности, които се правят оценка. Преди всичко е политическо решение e да създадеш и да внедриш набор от принадлежности, които да минимизират рисковете, които съществуват. Европейски Съюз е съюз на страни, основан на политически решения и ползи ", изясни Дацов.

" 2024 година е индикативна дата. Това е обвързано с извършване освен на политическите критерии, които са в основата, само че на първо място обвързано с доста структурни промени, които страната ни би трябвало да извърши, с цел да оправдае икономическите провокации. Светът в последно време много се забърза. Ако ние продължаваме да бъдем охлюв, костенурка или всяко едно въплъщение на постепенно реагиращи хора и страна, задачите на Европейски Съюз, който макар че на фона на Азия, Америка е муден и бавноразвиващ се, то по отношение на нас той е много по-динамичен. Така че имаме голямото предизвикателство да се нагаждаме към една относителна бързо изменяща се конюнктура и по-голяма динамичност от тази, която се случва при нас. Това са провокациите – дали ще успеем да отговорим на тези условия ", добави той.

На въпрос дали въвеждането на еврото ще понижи лихвите по заемите, Дацов отговори:

" Много хора желаят да чуят „ да “. Това е истина при равни други условия, тъй като има доста условности. В момента едно от огромните провокации е, че ние още веднъж влязохме в цикъл на инфлация. Много страни се дърпат да го признаят. Но това, което се случва последната една година, ясно приказва, че светът, освен България, влиза в значително покачване на цените.

Инфлацията ще докара до връщане и повишение на лихвените проценти. Това не е поради самото евро, а просто тъй като икономическата наклонност в идващите интервали ще е такава. Това би трябвало да се изяснява на хората. Естествено, откакто отпадне един риск, това, което се назовава в стопанската система „ рискова награда “, комерсиалният и валутният риск понижава и изчезва. Ясно е, че при равни други условия цената ще бъде по-ниска, тъй като лихвата, в последна сметка, е цената на заема, на парите. Но това е при равни други условия, а стопанската система е променлива и сега се промени посоката на нещата, има други трендове ".

" Само по себе си еврото нищо не трансформира в огромната си част, а и не осъзнаваме, че в действителност ние сме въвели еврото доста от дълго време. Още от времето, когато вързахме валутния курс с немската марка, и по-късно към този момент, когато немската марка стана евро. Всъщност от този момент България в огромната си част е част от еврозоната и множеството плюсове и минуси са налични.

Еврото не може да дефинира приходи на някого, то не е ценово изменение. Причини за изменение на цените не могат да бъдат от обстоятелството, че ще бъде сменено заплащането от лев в евро. Това няма по какъв начин да промени нещата, зад цените седи икономическа природа. Ако има някаква причина нещо да се трансформира, било в заплати, в цени или друго изражение, то ще е не тъй като сме въвели еврото, а тъй като в стопанската система се случва нещо – почнали сме да работим повече, да произвеждаме по-качествено, политическите решения са по-качествени, което води до друго място и полза на страната, банковата ни система действа по-рационално. Това не опира до замяната на една банкнота с друга. Добре е хората да мислят, когато вършат такива разсъждения, тъй като това е естествено. Трябва да можеш да си обясняваш даже малко по-сложните неща. В случая това, че доста хора имат вяра на измислици, е огромен неуспех на просветителната система освен в България ", заключи Дацов.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР