В Турция избори 2 в 1 ще има само в

...
В Турция избори 2 в 1 ще има само в
Коментари Харесай

Преди вота на българите в Турция: Агитация в деня за размисъл

В Турция избори " 2 в 1 " ще има единствено в дипломатическите и консулските ни представителства. Във всички останали секции българските жители ще могат да гласоподават единствено за парламент поради условието за адресна регистрация на територията на България или друга страна членка на Европейски Съюз. Как протече денят за размисъл в Истанбул? Там са специфичните пратеници на Българска национална телевизия - Милена Кирова и Станислав Ангелов.



Спокойно протече денят за размисъл в Истанбул. Секциите бяха готови и запечатани. Впечатление вършат пропагандни плакати на турски език в центъра на града и безусловно на входа на едно от учебните заведения с две секции. След като обърнахме внимание на комисиите и локалните изселнически организации - пропагандният афиш беше отстранен.



Иначе, изборните секции в Турция са 166. А авансово заявки за гласоподаване са подали повече от 23 500 души. Но даже и да не са подали, гласоподавателите могат да попълнят декларация и отново да гласоподават. По-голямата част от хората в града се усещат все по-ангажирани с страната, по тази причина гласоподават толкоз интензивно счита генералният ни консул.



Събота - центърът на квартал Авджълар в Истанбул, плътно обитаем с хора с българско поданство - на основни места плакати и билбордове на турски език приканват притежателите на български паспорти да гласоподават за избрана политическа групировка. Голям трансперант е подложен и на входа на учебното заведение, в което има две секции.

" Нашите, които са в организацията, отидоха да го вземат от там.

Българска национална телевизия: Няма да има пропаганда?

- То през днешния ден не би трябвало да има, но несъмнено са го не запомнили ", сподели Хюлия Алтън - гражданин на Истанбул.

Речено. Сторено. Плакатът беше отстранен от оградата на учебното заведение, а вътре подготовката на секциите стартира в следобедните часове. Причината: сутринта в същите класни стаи имаше изпити. Въпреки умората от честите избори, мотивация за гласоподаване не липсва.



" Хората към този момент привикнаха и на машините. Обаче значимото е да дойдат да гласоподават. По-възрастните повече гласоподават. Важното е младежите да дойдат да гласоподават в действителност. Ние с сдруженията и организациите добре проведено работихме, с цел да дойдат всички да гласоподават ", разяснява Хюлия Алтън - гражданин на Истанбул.

" Тези избори за нас - българските турци са доста значими. Ние желаеме гласът ни да се чува в бъдещото държавно управление ", съобщи Ефраим Камберолу - общински консултант в Авджълар.



Изборите в Истанбул са същинско предизвикателство, поради огромните дистанции и огромния брой секции - 51.
Голям е и броят на заявките за гласоподаване.

" По-голямата част от тях, в това число към този момент и младежите, с течение на времето се усещат по-ангажирани с страната, освен, че са български жители, само че към този момент виждаме, че вземат участие и в най-различни насоки на публичния живот - взаимни планове, взаимни търговски компании. Въобще, интересува ги обстановката в България и,разбира се, желанието на всички е да могат да оказват помощ за едно устойчиво държавно управление, тъй че и те, както самите споделят, да бъдат по-добре ", заключи Васил Вълчев - общоприет консул на Република България в Истанбул.

За да се избегне закъснение на началото на изборния ден, в методическите инструкции на ЦИК е планувано по какъв начин да се работи при неявили се членове на комисии.

" Предвидено е членовете на СИК да се обадят по телефона в ЦИК и там, без закъснение, да оповестят запасите, а към този момент по-късно, когато ЦИК се събере на съвещание, то се обективира в решение ", съобщи Васил Вълчев - общоприет консул на Република България в Истанбул.

На вота в Турция и в чужбина няма преференции.

Вижте директното включване на Милена Кирова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР