Ако планирането на НАСА остане неуспешно политически, технически и финансово,

...
Ако планирането на НАСА остане неуспешно политически, технически и финансово,
Коментари Харесай

НАСА търси доказателства за живот на Луната

Ако планирането на НАСА остане несполучливо политически, механически и финансово, Съединените щати ще оставят нови отпечатъци върху Луната към края на 2025 година

Мисията, наречена „ Артемида 3 “, ще бъде първото кацане на хора на Луната, откогато луноходите „ Аполо 17 “ раздвижиха сивия прахуляк на спътника ни през декември 1972 година, съобщи vesti.bg.

„ Артемида 3 “ ще бъде първата от серия човешки задачи до зоната за полярно проучване на „ Артемида “ - район към полюса на Луната на 84 градуса южна широчина.

Изборът на безвреден и забавен за науката район за кацане на „ Артемида 3 “ е предизвикателна задача. Няма подозрение обаче, че предстоят огромни открития - една от евентуалните изненади може да бъде откриването на живот на Луната.

Супер студени кратери
Ново проучване допуска, че бъдещите гости на региона на южния полюс на Луната би трябвало да търсят доказателства за живот в доста студени кратери с непрекъсната сянка – допуска се, че точно в такава среда организми от Земята биха могли да оцелеят.

„ Едно от най-удивителните неща, които нашият екип откри, като се вземат поради последните проучвания на диапазоните, в които избран микробен живот може да оцелее, е, че може да има подобен живот в релативно предпазени зони на някои безвъздушни тела “, сподели Прабал Саксена, планетарен откривател в Центъра за галактически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд.

„ Всъщност лунният южен полюс може да има средата, която да разрешава оцеляването и евентуално епизодичния напредък на избран микробен живот “, сподели още Саксена.

„ В момента работим върху откриването на най-подходящите организми за оцеляване в такава среда, както и кои области от лунните полярни райони, свързани с проучването, може да са най-подходящи за поддържане на този живот “, добави той.

Историята на Земята — върху лед

Възможно ли е мостри от историята на Земята да се крият в скритите от слънцето лунни кратери?

Малки части от нашата планета може да са били изхвърлени към Луната като " земни астероиди " - скали, изстреляни в космоса, разследване от мощни галактически удари.

„ Това в действителност е допустимо “, сподели Хедър Греъм, органически геохимик в НАСА Годард, която също е член на изследователския екип. „ Но напълно не значи, че земните микроби са оживели освен това пътешестване в космоса. “

„ Докато извънземен трансфер на органични молекули от астероиди е нещо доста евентуално и даже следено при разбор на земни астероиди, за прехвърлянето на микроби нямаме сходни доказателства “, сподели Греъм. „ Може да е забавна концепция, само че без жизнеспособна среда по време на този маршрут не можем да се надяваме на такива открития. “

Маршрут на полета на „ Артемида 3 “

Пол Луси от Хавайския институт по геофизика и планетология към Хавайския университет в Маноа също планува допустимо влияние от по-честите пътувания до Луната.

„ Няма подозрение, че финалните подходи на галактическия транспортен съд „ Артемида 3 “ ще отсрочат въглероден диоксид и лед в непрекъснато засенчени райони по траекторията на полета и това може да компрометира някои проучвания “, сподели Луси пред Space.com.

„ От друга страна разбирането ни за това по какъв начин се отсрочва лунният лед все още е много нищожно, тъй че това ще бъдат доста забавни за осъществяване опити “.

„ Северният полюс на Луната ще бъде по-добре непокътнат, само че изгорелите газове от галактическите кораби могат да обиден района поради превозването през лунната " екзосфера " - нейната доста тънка обвивка от газове “, сподели Люси.

Саксена заключи, че съображенията за това по какъв начин да се изследва лунно пространство би трябвало да бъдат взети под внимание при предстоящ избор на място и обмисляне на прекосявания.

„ Средствата за обмисляне, както и съответните тактики, техники и принадлежности, които да бъдат включени, целият развой е доста скъп опит, който ще ни помогне за проучването на Марс “, приключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР