Ако оцеляваш вече 450 милиона години, сигурно имаш няколко трика

...
Ако оцеляваш вече 450 милиона години, сигурно имаш няколко трика
Коментари Харесай

Как едни от най-древните същества спасяват милиони човешки животи

Ако оцеляваш към този момент 450 милиона години, несъмнено имаш няколко трика в ръкава си. В случая с мечоопашата, един от тези трикове е кръв със забележителни антибактериални свойства. Човекът не е на земята от толкоз дълго, само че сме се научили бързо и през днешния ден използваме лековитата кръв на членестоногото, с цел да спасяваме животи – единствено че не тези на мечоопашатите.

Най-очевидно невероятното нещо при кръвта на мечоопашата е, че тя е блестящо синя. Това се дължи на наличието на хемоцианин, който за разлика от хемоглобина употребява мед, а не желязо, с цел да транспортира О2. Вместо бели кръвни кафези, доста членестоноги имат амебоцити, а при атлантическия мечоопашат те са толкоз ефикасни, че са скъпи за медицината.

Амебоцитите на мечоопашата са извънредно чувствителни към бактериални замърсители. Още повече, реакцията лишава 45 минути, а не 2 дни, както е при бозайниците. Това прави кръвта на мечоопашата незаменима при тестването на инжекции и ваксини, които избавят милиони животи всяка година.

За страдание никой не пита мечоопашатите дали биха станали кръводарители, по тази причина всяка година повече от 250 000 биват хващани и източвани. Днес при процедурата се източва към 30% от кръвта на всеки мечоопашат, след което го връщат в океана. Макар да се приема, че животното може да оцелее след тази кръвозагуба, сред 3% и 15% умират. На цена от $15 000 за литър обаче, наподобява това е много рентабилен бизнес.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР