Ако обожавате небесните събития, то със сигурност не трябва да

...
Ако обожавате небесните събития, то със сигурност не трябва да
Коментари Харесай

Персеидите идват и тази година ще са два пъти повече

Ако обожавате небесните събития, то сигурно не би трябвало да изпускате тазгодишния звезден дъжд от Персеиди, написа Science Alert.

Експерти предсказват, че по време на пика му сред 11 и 13 август, ще можем да забележим два пъти повече метеори от нормално. А това в действителност е доста!

„ При подобаващите условия ще виждаме по 200 метеора на час “, споделя Бил Кук от NASA.

За съпоставяне – в минали години Персеидите нормално падат по 80 на час. Защо тази година ни чакат толкоз доста? Първо, би трябвало да уточним, че не метеорните потоци ни навестяват всяка година, а ние им отиваме на посетители.

Персеидите почват да валят на планетата, когато орбитата на Земята пресече пътя на кометата Суифт-Тътъл. Обикновено доближаваме единствено до покрайнините на отломките. Тази година обаче гравитацията на Юпитер ще измести потока и надлежно Земята ще се вреже безусловно в средата му. В резултат на това ще можем да забележим доста повече падащи звезди.

Земята към този момент стартира да навлиза в пътя на Суифт-Тътъл. Това ще продължи почти до 24 август.

Да, пикът на метеорният поток ще е на 11-13 август. Това обаче не значи, че няма да можете да се насладите на падащи звезди и довечера. Любопитен факт – множеството се движат с към 60 км в секунда!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР