Ако някога сте се хващали да избягвате случайно препятствие на

...
Ако някога сте се хващали да избягвате случайно препятствие на
Коментари Харесай

Тази илюзия ще ви накара да усетите невидимото „силово поле“ около тялото си

Ако в миналото сте се хващали да избягвате инцидентно затруднение на пътя, разчитайки единствено на периферното си зрение, поздравления: усетили сте така наречен „ периперсонално пространство “.

Както мустаците на котките им споделят къде се намира носът им по отношение на обкръжаващата ги среда, по този начин и нашите тела са заобиколени от невидимо „ силово поле “. Невробиолози са разкрили по какъв начин да ни оказват помощ да го усетим.

Повечето хора имаме мощно възприятие за персонално пространство и се усещаме доста некомфортно, когато някой навлезе в него натрапен. Вероятно обаче мъчно можете да си обясните тъкмо къде минава границата сред зоната на допустимото и зоната на неуместното.

За благополучие, за учените, работещи в региона на невропсихологията, за които неловките усеща сред хората са обект на професионален интерес, са картографирали невидимия балон към нас по следния метод:

Перикутанно пространство: Пространството отвън тялото, което усещате съвсем като допиране, в случай че се навлезе в него. Например, перото може да не допира кожата ви, само че то е във вашето перикутанно пространство и можете да изпитате чувство за гъделичкане, в случай че е задоволително близо.

Периперсонално пространство: Пространството на една ръка или на един крайник разстояние. Ако някой на по-малко от „ една ръка разстояние “ от вас, той е в периперсоналното ви пространство.

Екстраперсонално пространство: Пространството отвън вашия допир.

И по този начин, в случай че размахате крайници и ръце, всичко това е невидимото силово поле, което вашият мозък е основал, с цел да възприема по-добре света към него, а невробиолозите от Институт „ Каролинска “ в Швеция в този момент са измислили метод по какъв начин можем фактически да усетим това пространство.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР