Ако някога сте работили за шеф, който кара Церсей Ланистър

...
Ако някога сте работили за шеф, който кара Церсей Ланистър
Коментари Харесай

Как да разпознаете лошия шеф още при първата ви среща

Ако в миналото сте работили за началник, който кара Церсей Ланистър от „ Игра на тронове “ да наподобява блага и способена, то доста добре знаете какъв брой значимо е да имате положителни връзки с вашия началник.

Макар и в последна сметка да не завоюва Железния престол в хитовия сериал на HBO, Церсей оглави анкетата на уеб страницата ни Monster.com, в която попитахме нашите читатели на кой персонаж от „ Игра на тронове “ наподобява най-вече техният началник. Церсей завоюва цели 25% от гласовете, като респондентите, оприличили ръководителя си на златокосата кралица, разказват шефа си като жаден за власт и манипулативен, само че също по този начин и като упорит и самоуверен. На второ място е Тирион Ланистър, които интервюираните свързват с качества като безапелационен, способен и упорит. Малко притеснително е третото място, което заема Сандор Клегейн, прочут още като „ Хрътката “, на който опреличават шефовете си 16% от респондентите. Те считат, че агресивното държание и конфликтната персона на Клегейн наподобяват стила на ръководство на техния началник. Тук несъмнено става въпрос за сериозен проблем. Как обаче може да избегнете обстановката, в която се оказва, че работите за сходен човек?

На първо място, би трябвало да знаете, че когато кандидатствате за работа задачата ви не е единствено да се визиите добре, с цел да се харесате на евентуалния ви шеф, само че и самите вие да си изградите визия и оценка за индивида, за който ще работите, в случай че спечелите мястото. Ако сте останали с неприятно усещане от евентуалния си предстоящ началник след изявлението за работа, то това значи, че даже и да наподобява като съвършената опция, приемането на тази оферта за работа може да не е вярното решение за вас.

Ето няколко знака, за които би трябвало да внимавате при първата ви среща с евентуалния ви предстоящ началник:

1. Той закъснява

Окей, дано първо му дадем заем на доверие – може би е просрочен за срещата с няколко минути поради трафика в града. Случва се. Ако обаче чакате сред 15 минути и половин час, с цел да срещнете с вашия интервюиращ, то това е знак, че той не цени вашето време.

„ Това е знак, че шефът ви има егоистични пристрастености и неприятни маниери “, споделя Дана Кейс от Calabasas. „ Идеята тук е, че всичко стартира когато той е подготвен. Времето на другите няма значение “, прибавя тя.

2. Той не ви слуша

Ако интервюиращият ви гледа непрекъснато през прозореца, ревизира часовника или телефона си, прекъсва ви до момента в който говорите и наподобява отегчен до гибел, то това може да бъде знак за бъдещите връзки, които ще имате с шефа си, в случай че приемете работата.

„ Това са признаци за липса на самообладание и пренебрежение, които ще бележат работата ви в тази компания, в случай че решите да работите с този човек “, споделя Кейс.

3. Той е краен черноглед

Ако интервюиращият не стопира да приказва неприятни неща за компанията, последния чиновник, който е заемал предлаганата позиция, или за неговите сътрудници, приемете това за знак, че евентуалния ви предстоящ началник не е изключително положителна персона. Той може да счита, че просто споделя с вас потребна информация за компанията и екипа, само че в действителност този негативизъм е израз на вътрешните му убеждения и усеща.

„ Ако той се изнервя елементарно и покаже отрицателни страсти още при първата ви среща, то това е ясно предизвестие за бъдещето “, споделя Роми Нюман, президент и съосновател на Fairygodboss.

„ Ако той не може да държи под надзор страстите си за 30 или 60 минутно изявление, по какъв начин мислите, че ще се държи с вас през останалото време? “, пита тя.

4. Той е себеобсебен лакомец

Въпреки че вие сте индивидът, който е интервюиран, вашият евентуален предстоящ началник не демонстрира никакъв интерес към това, което имате да кажете. „ Ако вашият интервюиращ говори единствено за себе си и непрекъснато пренасочва вниманието към личните си триумфи и достижения, това е симптом за висок нарцисизъм “, споделя Нюман.

Интервюиращият би трябвало да се интересува повече от това дали сте верният претендент за позицията, в сравнение с върху търсенето на самопризнание за личните си достижения.

„ Шефът, който има потребност от непрекъснато поддържане на егото не е човек, за който желаете да работите. Вместо да поддържа и оказва помощ на екипа си, той непрестанно ще търси самопризнание и утвърждение за всичко, което прави “, прибавя още Нюман.

5. Той не е харесван от другите

Отидете на изявлението за работа 10 минути по-рано, с цел да наблюдавате атмосферата в офиса. Как си взаимодействат хората? Изглеждат ли щастливи и услужливи или нещастни и конфликтни? Ако имате опцията, вижте по какъв начин евентуалният ви предстоящ началник се държи със своите подчинени. Ако те наподобяват уплашени и уплашени от контактите си със своя началник, то имате проблем.

6. Интуицията ви споделя, че нещо не е наред

Ако след изявлението имате подозрения за предлаганата работа, компанията или евентуалния ви предстоящ началник, би трябвало да се доверите на интуицията си.

„ Истинските водачи стимулират и въодушевяват хората към тях, тъй че в случай че се чувствате изтощени и разочаровани след изявлението, това е знак, че тази позиция не е за вас “, споделя Нюман. „ Разбира се, първите усещания могат да бъдат подвеждащи, тъй че в случай че не сте сигурни за работата поискайте още едно изявление. Ако и след него имате същото възприятие на неустановеност и терзание, то би трябвало да послушате интуицията си и да откажете офертата “, прибавя тя.

Елана Лин Грос  за Monster.com

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР