Ако не знаете или не сте чували колко е полезен

...
Ако не знаете или не сте чували колко е полезен
Коментари Харесай

Сок от червено цвекло вместо хапчета за кръвно

Ако не знаете или не сте чували какъв брой е потребен сокът от алено цвекло, е време да научите. Само една чаша дневно сок от цвекло е задоволителна да намали високото кръвно налягане. Хипертониците е добре да го употребяват даже в случай че болестта им не се подлага на медикаментозен надзор. Това са открили учени от Лондонски университети.

В сока от аленото цвекло има доста неорганични нитрати. Тези съединения могат да бъдат открити в марулята и в зелето. В тялото те се трансформират в азотен оксид, който уголемява кръвоносните съдове, а това води до намаление на кръвното налягане.

На тест с били подложени пациенти на възраст от 18 и 85 години. 50% от тях са пили медикаменти против хипертония, само че те не са им помогнали. Тези доброволци били разграничени на две групи - първата е изпивала по 250 мл сок дневно, а втората е приемала плацебо.

Този опит траял 4 седмици. Наблюдавали ги 2 седмици преди и 2 седмици след опита. При хората, които пили сок 4 седмици, систоличното налягане е било свалено с 8 милиметра, а диастоличното - с 4 милиметра. Това значи, че са се върнали към естествените индикатори.

При тези хора е следено 20 процентно усъвършенстване на индикатора за разширение на кръвоносните съдове, намалял е и рискът от сърдечносъдови заболявания.

 Салата от цвекло Снимка: Мюрвет Юсуфова

А при другата група, която приемала плацебо, нямало усъвършенстване на резултатите. Лекарствата нормално са им намалили систоличното налягане с 9 милиметра, а диастоличното с 5 милиметра.

Ако не ви е доста прелестен сокът от цвекло, можете да го консумирате на салати, все по-често към този момент се употребява и в кухнята на доста заведения за хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР