Ако не можеш да създадеш изкуствен орган, вероятно не би

...
Ако не можеш да създадеш изкуствен орган, вероятно не би
Коментари Харесай

Изкуствена „риба“, създадена от сърдечни клетки, плува като туптящо сърце

Ако не можеш да създадеш неестествен орган, евентуално не би следвало да си кадърен да изградиш и цяло животно. Въпреки това учени сътвориха биохибридна „ риба “ от човешки сърдечни кафези, която да им помогне в създаването на изкуствени сърца.. Нейните придвижвания, наподобяващи риба данио, се зареждат от сърдечна пулсация. И един ден тя би могла евентуално да избави живота на ваш обичан човек.

Недостигът на органи за трансплантация е толкоз сериозен, че сме принудени да сътворяваме генетично модифицирани свине, които да създават сърца, подобаващи за хора. Екип от университета „ Харвард “ обаче работи по по-различен метод – той се пробва да сътвори изкуствени сърца от сърдечни стволови кафези.

Междувременно обаче откривателите вземат решение да преобразуват клетките в биохибридно творение с формата на риба и да ревизират дали може да плува. Те разказват своя триумф в научното издание Science .

„ Нашата последна цел е да създадем изкуствено сърце, което да може да размени деформирания орган на дете – споделя проф. Кит Паркър. – Вместо да се водим от изображенията на сърцата, ние идентифицираме основните биофизични правила, с помощта на които този орган действа, и ги използваме като критерии за планиране и ги възпроизвеждаме в една система - жива, плуваща риба – при която е доста по-лесно да забележим дали сме постигнали триумф. “

Тяхната разработка е наречена биохибридна, защото комбинира човешки кафези с небиологичен материал, в това число желатин, хартиено тяло и пластмасов поплавък. Не са употребявани каквито и да било материали от жива риба.

Ключовата характерност на сърцето е, че тупти. Съставните му кафези вършат същото. Екипът трансформира 73 000 стволови кафези в сърдечни мускулни кафези и ги поставя върху конструкция с формата на риба данио – с по два пласта мускулни кафези от всяка страна на опашната перка. Мускулите и от двете страни съдържат протеини, които са чувствителни на другите цветове на светлината. Когато цветовете на светлината се трансформират, клетките туптят асинхронно – по този метод едната страна се свива, а другата се разтяга и надлежно опашката се дърпа първо в едната посока, а по-късно в другата.

Това придвижване съумява да придвижи „ рибата “ напред и екипът показва, че когато са потопени в гликозен разтвор, обогатен със сол, клетките могат да поддържат това придвижване в продължение на цели 108 дни.

Схема, която демонстрира по какъв начин биохибридната риба плува. Източник: Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker

Може би най-интересното в тази ситуация е, че с течение на времето биохибридът става все по-добър. Плуването заздравява клетките и надлежно – форсира придвижването. Дори мускулната съгласуваност става по-добра в границите на първия месец.

Уви, това не значи, че скоро ще забележим сърца от стволови кафези, които изпомпват кръв в живи хора. Паркър обаче счита, че е реализиран забележителен прогрес. „ Мога да основа модел на сърце от Play-Doh [пластилин], това не значи, че мога построи сърце. – споделя той. - Можете да отглеждате няколко случайни туморни кафези в паница, до момента в който се свият в пулсираща бучка и я наречете сърдечен органоид. Нито едно от тези старания няма да рекапитулира физиката на система, която бие над милиард пъти през живота ви, като в същото време възвръща клетките си в придвижване. Това е предизвикването. Това е и нашата задача. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР