Ако не беше общата им страст по хубавите дрехи, Фреди

...
Ако не беше общата им страст по хубавите дрехи, Фреди
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Фреди Меркюри и Мери Остин – само една любов за цял живот

Ако не беше общата им пристрастеност по хубавите облекла, Фреди Меркюри и Мери Остин можеха в никакъв случай да не се срещнат.

Един ден през 1969 година 24-годишният Фреди пристъпва прага на скъпарския лондонски магазин Biba, където 19-годишната Мери работи. По това време бъдещата рок звезда също върти търговия – дружно с Роджър Тейлър (барабанистът на “Куийн ”) продават винтидж облекла на пазара в Кенсингтън. Мери е леко шокирана от външния тип на клиента си: пред нея стои дългокос пич с обувки на висок ток и облечен толкоз ексцентрично, че притегля всички погледи. Фреди също е впечатлен от хубавото русокосо девойче и скоро диалогът за облекла минава в напълно друга посока. След като няколко пъти сякаш единствено се отбива в магазина, най-сетне Меркюри събира храброст да предложения Мери на среща. Тя отхвърля. Фреди обаче е доста настойчив и в последна сметка съумява да я склони да изпият по едно пиво. Няколко седмици по-късно двамата към този момент вървят съществено.

 Freddie And Mary

Преди тази знаменателна среща животът на Мери Остин е напълно елементарен, дори отегчителен. Когато стартира работа в Biba обаче, Мери получава опция да се “отърка ” в артистичния хай лайф на столицата. Запознава се с Мик Джагър и Пол Маккартни, а преди да срещне Фреди, даже излиза за малко с бъдещия китарист на “Куийн ” Браян Мей.

След няколко месеца Мери и Фреди заживяват дружно в дребен апартамент и макар че са небогати като църковни мишки, нищо не може да помрачи любовта им. Връзката им е като на всяка друга естествена двойка – тъй като не могат да си разрешат доста неща, през множеството време слушат музика или се разхождат, хванати за ръка. 70-те години са неподходящи за всеки, който желае да пробие на лондонската музикална сцена и в това отношение Фреди не прави изключение. Групата “Куийн ” към този момент се е образувала, само че тъй като никой не е чувал за нея, четиримата музиканти рядко получават предложения за участия. Затова и мизерията е тяхна неотменна спътница дълго време.

 Queen Perform At Live Aid At Wembley

Животът на всички се трансформира към по-добро през 1973 година, когато групата издава първия си албум. Изведнъж всички към този момент приказват за “Куийн ”. Заедно с първите проблясъци на славата се чува и дълго чаканият звън на монети. Мери и Фреди към този момент могат да си разрешат удовлетворително жилище освен това в един от влиятелните лондонски квартали. По това време Фреди написва може би най-прочувствената си балада, Love of My Life. Посвещава я на Мери, а сходен сантиментален подарък с какво върви най-добре, в случай че не с предложение за брак! А предлагането е поднесено с присъщото за Фреди възприятие за комизъм.

В изявление пред “Дейли мейл ” Мери преразказва по този начин съответната сцена: “На Коледа Фреди ми връчи огромна кутия. Отворих я, а вътре имаше друга кутия, и след това още една, и още една… В последната, най-мъничката кутия имаше прелестен пръстен с нефрит. Гледах го, без да мога да обеля и дума. Изобщо не го чаках. Попитах Фреди: “И в този момент? На коя ръка да го сложа? ” А той: “На безименния на лявата, защото… би ли се омъжила за мен? ” Бях шокирана. Но съумях да прошепна: “Да. ”

 Queen_1984_012

Снимка: By Thomas Steffan – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=301952

Скоро музикантът показва годеницата си на мама Джер Бурсара, която остава възхитена от избора му на жена. Представя си по какъв начин двамата скоро ще се оженят и ще я дарят с внуци. Това обаче в никакъв случай не се случва. Годежът продължава три години преди двойката да се раздели. Не че Мери не желае и не е прави опити да промени статуса си от избраница на брачна половинка! “Веднъж, спомня си тя, видях страхотна булченска рокля на витрината на дребен магазин. И защото Фреди все избягваше тематиката за сватбата, взех решение да опипам деликатно почвата. Попитах го: “Време ли е към този момент да си закупувам рокля? ” А той сподели не. Бях доста разочарована. Нещата ставаха все по-сложни. ”

А са усложняват от обстоятелството, че Фреди стартира да се прибира все по-често по нощите, без да дава пояснения къде е ходил и какво е правил. Отношенията им последователно охладняват, а женската вътрешен глас на Мери й подсказва, че нещо изтезава обичания й. Но тъй като са си дали обещание постоянно да са почтени един с различен, един ден Фреди не устоя повече да живее по този начин и признава, че е бисексуален. “Всъщност от дълго време подозирах, че Фреди е почнал да спи с мъже. Но когато се разкри, почувствах по-скоро облекчение. Дори се радвах за него, тъй като най-сетне можеше да бъде себе си на 100 %. ”

Физическата им връзка завършва, обаче Фреди продължава да я обича и да изпитва потребност да бъде покрай нея. Убеждава Мери да не го напуща и тя позволява обстановката в жанр “и вълкът утолен, и агнето цяло ” като се реалокира да живее единствено на няколко метра разстояние от жилището на Фреди. Освен това продължава да бъде неразделно до него като негова асистентка и не пропуща концерт на групата.

 Queen And Friends

Фреди постоянно е приемал връзката им като брак: “Всичките ми любовници са ме питали по какъв начин по този начин не могат да изместят Мери от сърцето ми. Ами просто е невероятно. Тя е единственият ми другар и не желая различен. Приемам я като своя брачна половинка. Нашето си беше брак. Връзката ни с Мери става все по-силна. Въпреки че през годините и на нея доста неща й се струпаха на главата, в никакъв случай не ме изостави. ”

И по какъв начин би могла! Въпреки, че след раздялата има връзки с други мъже и ражда две деца, Фреди също си остава любовта на живота й. Тя не дава и дума да се издума различен с изключение на Фреди да стане кръстник на по-големия й наследник. Този жест прави самотното по това време битие на Фреди малко по-поносимо. Въпреки че е заобиколен от почитатели и славата му пораства с стремглава скорост, той в никакъв случай не се е чувствал по-сам. И обезверено търси любовта. Еднократните си забежки в задните стаички на гей клубовете се старае да пази в загадка. В общественото пространство се демонстрира на разположение с дами, които се държат по този начин, като че ли са му гаджета, въпреки че в действителност са единствено приятелки. И по този начин до 1985 година, когато в лондонски клуб се среща с фризьора Джим Статън. Привличането сред двамата е мълниеносно. Но Джим е привързан и сред двамата нищо не се случва. Съдбата обаче е решила друго и събира двамата мъже 18 месеца по-късно, освен това на същото място! Джим към този момент е сингъл, тъй че нищо не пречи на връзката им и скоро се нанася в Гардън Лодж – лондонския дом на музиканта.

Джим Статън и Фреди Меркюри остават дружно седем години. До гибелта на Фреди. Дълго време Фреди настойчиво крие, че е болен от СПИН. В началото знаят единствено Статън и Мери. Когато обаче заболяването прогресира дотолкоз, че Фреди към този момент не наподобява на себе си (почти е изгубил зрението си и е измършавял драстично), заблудата става невъзможна. През всичките тези последни месеци Джим и Мери са неразделно до леглото му и макар тежкото му положение се пробват да поддържат духа му: напомнят си занимателни истории от предишното, гледат записи от остарели концерти на “Куийн ”, смеят се и плачат дружно. “Когато Фреди умря, изгубих фамилията си, ” признава през сълзи Мери малко откакто великият музикант издъхва на 24 ноември 1991 година “Освен синовете ми, той беше най-важният човек в живота ми. ”

Шокът от гибелта на фронтмена на “Куийн ” скоро бива сменен от различен фрапантен факт. Става ясно, че малко преди гибелта си Меркюри е направил наследство, в което оставя по-голямата част от активите си (настоящи и бъдещи), както и голямото си имение Гардън Лодж в Кенсингтън на Мери Остин. На колегата си Джим оставя единствено 500 хиляди паунда. Когато наследството на Фреди става обществено притежание, доста негови другари и сътрудници обръщат тил на Мери Остин, афектирани от това, че той е предпочел нея пред тях. Дългогодишният персонален помощник на Меркюри, Питър Фрийстон, който през последните години живее в имението дружно с гей двойката, твърди, че една от аргументите Фреди да остави съвсем всичкото си благосъстояние на Мери е от възприятие за виновност. “Фреди беше издигнал любовта си към Мери върху сантиментален фундамент. Известно време не разбирах за какво я боготвори толкоз, до момента в който не ми изясни, че любовта е качество, а не количество. Той обичаше и Мери, и Джим. Обичаше своите другари. ”

Джим Хатън умира през 2010 година от рак.

Друга значима точка в наследството на Фреди Меркюри е погребението му. Той желае да бъде кремиран и е безапелационен, че Мери би трябвало да разпръсне праха му на място, което в никакъв случай няма да разкрие. Това необичайно предпочитание е подбудено от страха на Фреди, че в случай че хората знаят къде е гробът му, непрекъснато ще се тълпят там и ще нарушават спокойствието му в отвъдното. Мери пази урната с праха на музиканта две години, преди да извърши последното му предпочитание.

Мери Остин през днешния ден е на 68 години. Тя продължава да бъде единственият човек на света, който знае къде са разпръснати тленните остатъци на Фреди Меркюри.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР