Професионална гимназия по икономика Карл Маркс“, гр. Смолян (ПГИ) отглежда

...
Професионална гимназия по икономика Карл Маркс“, гр. Смолян (ПГИ) отглежда
Коментари Харесай

Смолянските ученици с мини плантация от мурсалски чай

Професионална гимназия по стопанска система „ Карл Маркс “, гр. Смолян (ПГИ) отглежда мурсалски чай в учебна оранжерия от 10 години насам, а през 2023 година учебното заведение се явява на съревнование по естествени науки и екология, където учениците съумяват да завоюват второ място. Темата на надпреварата е обвързвана с култивирането на мурсалски чай и приемането на разнообразни артикули от него като желирани бонбони, наречени „ Мурсалини “.

След като се връщат от надпреварата, учителите в ПГИ „ Карл Маркс “ вземат решение да разширят тази активност, като създават план и аплайват по Национална стратегия „ Иновации в деяние “. Така в учебното заведение се основават 4 разнообразни клуба по извънкласни действия. Те са ръководени от учителите Елмира Бонкалова-Косова, Ева Бакалова, Емилия Стойкова-Алдумирова, Валентина Велкова с концепцията да се внедрят екоиновации, които в бъдеще могат да се развият в разнообразни модули, които да се вкарат в образователните проекти като нови предмети.
Цикълът на произвеждане
Целият цикъл на произвеждане се реализира взаимно от учениците в 9. А и 9. Б клас, и техните учители. Участниците от клуба по екология „ Силивряк “ се грижат за снабдяването със семена, засаждането на стръковете с мурсалски чай, развъждането и пикирането на разсада, като употребяват методите на биологичното земеделие. Учениците от клуб „ Зелени бизнесмени “ създават бизнесплан, вършат маркетингово изследване, основават лого и мото за продуктите, а в „ Арт ателие “ създават техните етикети и опаковки. Клуб „ Активни младежи “ пък са ангажирани с популяризирането и рекламната акция на продуктите, които ще се оферират на пазара. Те описват в театрална режисура легендата за мурсалския чай.

 Мурсалски чай

Идеята ни беше да въведем кръговата стопанска система в нашата процедура. В двора на учебното заведение е нашето „ опитно поле “. В клуб „ Силивряк “ сме се заели с това да не прибавяме никакви изкуствени торове към билката, а укрепваме разсада с компост от растителна биомаса - сухи листа и прясно окосена трева - който подготвяме в двора на учебното заведение “, съобщи пред Economic.bg Ева Бакалова, преподавател по биология, химия и стопански дисциплини в ПГИ „ Карл Маркс “, гр. Смолян.

„ След като в границите на две-три години отгледаме чая, го берем, изсушаваме стръковете, от които към този момент може да се подготвя билков чай, а от него произвеждаме артикули, като желирани бонбони „ Мурсалини “, леден чай „ Мурсанада “, както и сапун „ Мурсалица “, добави тя.    

 Желирани бонбони от мурсалски чай

По думите ѝ всички в колектива на учебното заведение одобряват концепцията извънредно положително и всеки оказва помощ с каквото може.

„ Вече имаме засадени към 120 коренчета разсад в двора на учебното заведение - това място е нашата „ мини ферма “. В другите клубове към този момент са създали заготовки – избрали са бутилките и етикетите за студения чай, също и дизайна на опаковките на желираните бонбони “, сподели още Ева Бакалова.

Според нея ученето посредством правене и прекарване е извънредно потребен метод, посредством който учениците се стимулират, опитват и се учат на труд, като прекопават градини и следят целия софтуерен развой на произвеждане на мурсалски чай.

Едно от провокациите беше, че дейностите са в извънкласна форма, което постанова учениците да са в учебно заведение по през целия ден. Този развой би се улеснил, в случай че се организира в образователно време, само че за това ще работим в бъдеще “, добави Бакалова.

Тя изясни, че клубовете имат концепцията в междучасията да оферират студения си чай на съучениците си, които постоянно купуват разнообразни нездравословни газирани питиета. През образователната година учениците продават продуктите си - сушени билки от мурсалски чай, желирани бонбони и компост в пликове - на благотворителните базари, които се провеждат в учебното заведение. В клуб „ Силивряк “ пък ще изработят осведомителна брошура за мурсалския чай, а учениците от „ Активни младежи “ ще я преведат на непознати езици.

В учебното заведение ни се опитваме да разнообразяваме образователния развой по всевъзможен вероятен метод. Важно е, че нашите възпитаници ползват на процедура знанията си за ботаническата характерност на билката, за лечебните ѝ свойства, за приложението ѝ, както и по какъв метод да предложат готовите артикули на пазара. Общо взето те ползват наученото по предметите биология, екология, стокознание, предприемачество, осведомителни технологии “, акцентира Ева Бакалова.

Тя се надява, че учениците още повече ще развихрят въображението си, тъй като по този начин ще могат да измислят по-разнообразен подбор от артикули. По плана са планувани взаимни начинания на клубовете като есенен иновационен лагер, срещи с ботаници от Смолян и други

 Разсад за мурсалски чай
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР