Ако не бъде гласувана актуализацията на бюджета, повишението на пенсиите

...
Ако не бъде гласувана актуализацията на бюджета, повишението на пенсиите
Коментари Харесай

Социалният министър хвърли в пълен ужас пенсионерите

Ако не бъде гласувана актуализацията на бюджета, покачването на пенсиите ще е 6,1% и ще отпадне коронавирус добавката от 60 лева, предизвести в изявление за бТВ министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Той напомни, че с актуализацията се планува междинен растеж на пенсиите от 1 юли с 23%, като междинният размер на парите за страната ще бъде 666 лева, а от 1 октомври с 33% до 718 лв.. " Това чакат българите и няма по какъв начин да им се изясни, че някой политически се запъва ", съобщи министърът.

Ако бъде призната единствено смяната за държавното публично обезпечаване, тогава е допустимо да се извърши 10% нарастване с добавките, само че за един-два месеца. Министърът позволи, че Слави Трифонов не е икономист и не знае следствията. " Не желая да допускам, че е от популизъм или от користна позиция ", сподели още той.

Георги Гьоков напомни, че Комисията по труда и обществената политика е приела и дребните бюджети - на НЗОК и на Национален осигурителен институт, както и огромния бюджет. Надява се да убедят депутатите да ги гласоподават в зала. 

Най-голямата рецензия към бюджета от страна на бизнеса била, че се поддържат групи, които могат да се оправят. " Вземаме ограничения в бъдеще да не се повтаря тази процедура ", съобщи още той. В момента системата за обществено подкрепяне не можела да разпознават групите, които да се подкрепят от тези, които могат да се оправят.

Гьоков счита, че ако  бюджетите бъдат признати в този тип, има пари и е обезпечено заплащането до края на годината. За пенсии в този момент 41% от парите се трансферират от бюджета, процентът ще стане 44%, той напомни, че е  бил и над 50%. Министърът съобщи, че с увеличение на приходите процентът ще падне под 40 на 100.

" Българска социалистическа партия остава в обединението и ще поддържа бюджета на страната, ще подкрепим и всички законопроекти и промени в законите, свързани с реализацията на националния План за възобновяване и резистентност ", безапелационен беше министърът на труда и обществената политика.

По думите му едно от решенията на Националния съвет на партията през днешния ден е било да се упълномощи водачът и ръководителят на парламентарната група да проведат диалози с съдружните сътрудници за обединяване към цели, които да влязат в една стратегия с къс период, да вземем за пример до края на годината, която да стане стратегия на обединението и да бъде изпълнявана.

" Българска социалистическа партия като партия с най-дълга политическа история, предходна през рецесии, се държи най-адекватно в тая коалиция и би могла да бъде топла връзка сред останалите партии, с цел да вземаме виновни решения ", сподели Гьоков.

Според него изваждането на министрите на " ИТН " от кабинета не значи овакантяване на обединението. Той счита, че министерският съвет и Народното събрание би трябвало да преведат народа през тази висока инфлация и че актуализацията ще донесе успокоение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР