Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН

...
Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН
Коментари Харесай

94% от работещите в НИМХ са за излизане от БАН

Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките излезе от Академията, добре е да е към Министерството на образованието и науката (МОН), тъй като желаеме да запазим статута си на научна организация. 94% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология са за излизане от Българска академия на науките, а 6% се двоумят. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на института проф. Христомир Брънзов.

Кризата в Национален институт по метеорология и хидрология остава, макар че даденият им период изтича, синоптиците и управлението на Българска академия на науките не са се схванаха тази седмица за това по какъв начин да се финансира института. Българска академия на науките предлага Национален институт по метеорология и хидрология да остане в състава на Академията с разширена финансова самостоятелност на института. За задачата се предлага целият бюджет на Национален институт по метеорология и хидрология п, в това число заплатите на учените и чиновниците, да бъде одобряван от Министерския съвет на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. При пресмятане на средствата за заплати в института като база да се взимат главните заплати в Българска академия на науките по категории.

"Нашият институт съществува от 1890 година и до 1962 година, в това число, е бил отвън Българска академия на науките. От 1962 година до момента Национален институт по метеорология и хидрология е в състава на Българска академия на науките. Тези данни демонстрират, че институтът е бил 72 години отвън Българска академия на науките и 56 години е в Академията ", означи Брънзов.

Проф. Брънзов сподели, че диалозите, договарянията за бъдещото на Национален институт по метеорология и хидрология с Българска академия на науките не престават, само че към този момент с посредник - министърът на образованието и науката.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР