Ако Македония признае под една или друга форма българските си

...
Ако Македония признае под една или друга форма българските си
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Всички в Северна Македония знаят за своето българско минало

 Ако Македония признае под една или друга форма българските си корени, не би трябвало да спрем дотук, а да просвещаваме нашите сънародници там. Това сподели за Агенция " Фокус “ историкът проф. Пламен Павлов във връзка семейството на България и Македония на Срещата на върха по Берлинския развой. 

" По-скоро ние би трябвало занапред да тръгнем в просвещаване на нашите сънародници в Република Северна Македония каква е истината за историята на тази изконна българска земя “, акцентира още историкът. Според него напъните на българския културен център в Скопие явно са доста незадоволителни. 

Той разяснява и днешната Среща на върха по Берлинския развой и показа своите упования по тематиката. 

" Оставам значително песимист, само че доста ми се ще да бъда и сдържан оптимист. Това, което продължава толкоз години, значително граничи с безумието. И Зоран Заев, и целия хайлайф на Република Северна Македония, политически, културен и живописен, в голямата си част, прелестно знае истината за историята на тази българска земя, за произхода на своите предшественици “, сподели проф. Павлов. 

Той акцентира, че никой в България не отхвърля правото, на който и да било, да се счита за какъвто желае. 

" Въпросът за самосъзнанието е един доста внимателен въпрос. Да се отхвърля всичко и да се търсят несъществуващи корени на по този начин наречената македонска еднаквост е нещо, с което е извънредно време Северна Македония да скъса. Това разкъсване би трябвало да стане на някакви стадии с някаква дълготрайност във времето “, сподели още проф. Павлов. 

Той регистрира, че не престават мантрите на македонизма, в това число на античния. 

" Независимо от Преспанския контракт виждаме, че в днешна Република Северна Македония измислиците за античната македонска еднаквост не престават да съществуват. Всичко това би трябвало да бъде изоставено. То е във щета на самите хора в Македония. То не вреди толкоз доста дори на България, колкото на самите хора в Македония. Да се живее в неистина е освен неверно от позиция на християнската вяра, на исляма и на която и да е друга вяра, само че просто е нечовешко “, посочи още проф. Павлов. 

Историкът регистрира, че научният и културният продан сред двете страни към момента е прекомерно слаб, икономическите планове са в пожелателна фаза, както и че кулоар номер 8 не е основан. 

" Всичко това, което починалият Красимир Узунов очакваше да се случи и настояваше и се бореше да се случи, към момента не се е получило. Мисля, че той беше доста прав, че единствено сближението сред двете страни, взаимното опознаване, съдействието е пътят към двустранното другарство и партньорство “, добави още историкът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР