Ако Лозан Панов се чувства давещ се – добре, аз

...
Ако Лозан Панов се чувства давещ се – добре, аз
Коментари Харесай

Цацаров: Ако Панов се чувства давещ се, аз - не

„ Ако Лозан Панов се усеща давещ се – добре, аз персонално не се усещам по този начин “. Така основният прокурор Сотир Цацаров разяснява думите на ръководителя на Върховен касационен съд, съгласно който „ ориста на давещия се е в ръцете на самия давещ се “, изречени във връзка с последния мониторингов отчет на Европейската комисия, който към този момент отпада за страната ни.

„ Известно ми е, че отчетът предизвиква и болежка в някои политически среди и измежду мои сътрудници в Съдебната палата. Честно казано, не мога да им оказа помощ. Важното е, че отчетът е добър за България. Лош е за тях, само че явно те не мислят за България “, счита основният прокурор.

Според Цацаров отчетът може да бъде оценен само като справедлив и положителен.

Главният прокурор разяснява и идния на следващия ден избор на негов заместител, както и апела на Росен Плевнелиев (президент в интервала 2012 – 2017) актуалният държавен глава да не подписва указа, с който Иван Гешев да бъде назначен, в случай че кандидатурата му бъде утвърдена от магистратите във Висш съдебен съвет. „ Не одобрявам този апел на господин Плевнелиев. Той е свободен да каже това, което мисли, както и аз, както и всеки от нас. За мен сходно изявление е извънредно недопустимо “, безапелационен е Цацаров.

Той акцентира още, че не е склонен с определението „ хиляди “, давано от някои медии на протестиращите против единствената кандидатура на Иван Гешев. „ Ако желаете, може да ги преброите “, прикани през днешния ден той публицистите.

А за какво точно се стигна до там, че неговият заместител е единственият претендент за поста, Цацаров изясни по този начин: „ Прокуратурата е препоръчана от Прокурорската гилдия. Тя е решила, че кандидатурата ще бъде професионална. Министърът на правораздаването има право да издигне кандидатура. Ако той бе издигнал, най-вероятно щяхте да ме попитате – а за какво изпълнителната власт се намесва в правосъдната власт? Не се случва нищо извънредно. Случва се това, което е написано в закона за Съдебната власт “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР