Ако Китай продължи да налага политиката на ''нулев ковид'', никога

...
Ако Китай продължи да налага политиката на ''нулев ковид'', никога
Коментари Харесай

Локдаунът в Шанхай: Недостиг на храна и среднощни протести по балконите

Ако Китай продължи да постанова политиката на ''нулев ковид'', в никакъв случай няма да се върне към естествения живот

Докато в по-голямата част от света хората стартират самоуверено да възнамеряват екскурзии, връщат се на работа в офиса и се пробват да живеят допустимо най-нормално в изискванията на към момента съществуващата коронавирус пандемия, в Китай, откъдето болестта потегли преди повече от две години, историята е напълно друга. Приблизително 340 милиона души в минимум 46 града сега са под някаква форма на локдаун, съблюдават строги ограничавания или се тестват на всеки 48 часа, въпреки че броят на новозаразените в страната не е чак толкоз висок, написа

Властите в град Гуанджоу блокираха стотици полети след откриването единствено на един случай. В Ханджоу, административен център на провинция Джъдзян, всеки, който желае да стигне до работното си място, би трябвало да се тества през два дни.

В Шанхай обстановката е най-сериозна. В града започнаха среднощни митинги, по време на които жителите излизат по балконите, вдигайки немислим звук с тенджери и тигани. Наложеният преди повече от месец локдаун докара до дефицит на храна и всеобщото отрицание на локалното население. За да спре недоволството, глас оповестява по високоговорител, че митингът е ''подбуден от непознати сили'', а дронове приканват изнервените хора да ''контролират желанието на душата за свобода''. Градът регистрира 7872 нови случая на 1 май, като продължава общата наклонност на спад, почнала на 13 април. Факт са и 38 нови смъртни случая, с което общият брой на умрелите от коронавирус в актуалното огнище е 422 души. Това обаче не значи, че Шанхай скоро ще се върне към естествения живот.

В 25-милионния град държавното управление прикани жителите да употребяват ''положителна енергия'', с цел да запазят разсъдъка си в изискванията на следващия локдаун. Дистопични банери предизвестяват хората да ''внимават какво приказват или в противоположен случай ще бъдат наказани''. Тези способи обаче не ускоряват мотивацията и не сплотяват обществото, а в противен случай - напрежението пораства.

В групи в приложението WeChat се споделят имената и историите на хора, които са умряли или от коронавирус, или тъй като блокирането е забавило достъпа им до здравни грижи. Цензурират се видеоклипове с митинги и отвращение поради политиката децата с коронавирус да бъдат отделяни от родителите си. Във видео, споделено онлайн, здравни служащи нахлуват с груба мощ в жилището на мъж, с цел да изискат той да отстрани сериозен към държавното управление пост по отношение на пандемията. Други настояват, че са били посетени от полицията поради туитове. Платформата Weibo цензурира обявата ''купуване на зеленчуци в Шанхай'', защото хората се оплакват от дефицит на храна. Дори първият ред от националния химн на Китай ''Изправете се! Тези хора отхвърлят да бъдат плебеи!'' е неразрешен като хаштаг.

След пет седмици под ключ управляващите в Шанхай оповестиха предишния петък, че повече от 12 милиона души в областите, които в този момент се считат за такива с ниска заболеваемост, могат да изоставен домовете си. Жителите обаче споделят, че към момента има проблеми. Ако някой напусне жилището си, което сутринта не е било блокирано, само че на обяд стане ясно, че там има инфектиран с коронавирус, той няма по какъв начин да се прибере. Правилата се трансформират със скоростта на светлината.

В столицата Пекин хората под паника се запасяват с храна, ако се разгласи блокиране в жанр "Шанхай ". Всеки ден се записват десетки нови случаи в 21-милионния град, което води до налагане на локдаун на обособени жилищни здания, затваряне на учебни заведения и възбрана за осъществяване на събития, на които се събират доста хора. Местните споделят, че управляващите в Пекин правят по-добра работа от тези в Шанхай, само че въпреки всичко и в столицата боравят с нормалния боеприпас от ограничения и цялостния локдаун не е нещо неизбежно.

В новините обаче се демонстрира малко от страха и суматохата. Вместо това новинарските излъчвания изобилстват от истории за триумфите в борбата с COVID-19. Повече от две години след началото на пандемията Китай към момента е зает да управлява вируса посредством всеобщо тестване, ограничавания за пътешестване, блокиране или така наречен ''политика на нулев ковид''.

Според управляващите този метод е най-хубавият както за хората, по този начин и за стопанската система. Процентът на имунизация в Китай, изключително измежду възрастните хора, не е задоволително висок, а здравната система не разполага с нужните запаси, с цел да избегне пагубни болести и гибел. ''Опитваме се да работим по-бързо от вируса'', сподели Ли Бин, заместник-директор на Националната здравна комисия на Китай. ''Без значение по какъв начин се развива вирусът, ние постоянно слагаме хората и живота им на първо място''.

Чуждестранните здравни специалисти са съгласни, че Китай към момента не може да отстрани рестриктивните мерки. Като причина те показват несигурната резултатност на имунизациите локално произвеждане и отхвърли на държавното управление да утвърди задграничните препарати. Но даже и да бъдат утвърдени, след година агитация против задграничните ваксини надали доста хора ще посмеят да им се доверят.

Съществуват опасения, че Китай няма да се опита да живее със болестта даже в случай че изискванията се подобрят. Политиката за ''нулев ковид'' е толкоз надълбоко обвързвана с политическата легитимност на Китайската комунистическа партия и нейния водач Си Дзинпин, че няма отклоняване от проекта.

Политиката на ''нулев ковид'' безспорно избави животи, само че в случай че продължи, последствията няма да са чак толкоз оптимистични. Икономическите анализатори предвиждат дълготрайно закъснение на икономическия напредък, а вложителите изтеглиха рекордните 17,5 милиарда $ в акции и облигации от китайския пазар през март. Товарните кораби и камиони са блокирани в пристанищата и по пътищата, фабриките са в застой, а тонове хранителни артикули за експорт гният по складовете. Чуждестранни компании се отдръпнаха от Шанхай или оповестиха за огромни проблеми при привличането и задържането на работна ръка. Финансови експерти и преподаватели, владеещи непознати езици, си събират багажа и напущат страната.

По-късно тази година Китайската комунистическа партия ще организира конгрес, на който се чака Си Дзинпин да изиска невиждан трети мандат като водач на страната. През последните години за това се приказва като за нещо значително неизбежно. Времето и въздействието на новата коронавирус вълна в Китай обаче, както и войната в Украйна разстроиха стабилността на имиджа, който китайският водач гради толкоз дълго.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР