Ако използвате настоящия си автомобил с десет процента по-дълго, преди

...
Ако използвате настоящия си автомобил с десет процента по-дълго, преди
Коментари Харесай

Нов или стар автомобил? Кое е по-добре за природата

Ако употребявате сегашния си автомобил с 10 % по-дълго, преди да го изхвърлите за скрап, ще помогнете за понижаване на отделянето на нездравословните излъчвания с един %, гласи проучване на Шигеми Кагава, професор в японския университет Kyushu.

Проучването демонстрира, че при този сюжет общият въглероден отпечатък от колите в островната страна е щял да намалее с 30,7 млн. тона, или един %, за интервала сред 1990 и 2016 година Причината е, че при производството на коли също се емитират големи количества въглеродни излъчвания.

Нещо повече, в случай че притежателите на нови коли ги карат с 10 % по-дълго, преди да ги сменят с по-нови, също ще има един % спад на въглеродния отпечатък.
 Защо в Япония обръщат тил на прехода към електрически автомобили?
Защо в Япония обръщат тил на прехода към електрически автомобили?

Производителите в Страната на изгряващото слънце са изправени пред опцията да последват ориста на японските колоси в потребителската техника

Разбира се, тук е моментът да уточним, че става въпрос за бензинови коли " с добра спестовност на гориво ", както и че проучването е за Япония, където междинната възраст на колите е към 8 години, а контролът върху техническото им положение е непоколебим. Всичко това ни лишава от опцията да вършим аналогии с България, която има най-старият автопарк в Европа, а премахването на катализатора на " новия " автомобил идва още преди обслужването му.

Авторите на проучването показват още, че подмяната на колите в Япония е изключително бързо. Средната предстояща дълготрайност на използването на един автомобил - от завода до вторичните първични материали - е към 13 години, а първият ѝ притежател я кара приблизително по 7. Кагава напомня, че въглеродният отпечатък на един автомобил не касае единствено употребяваното гориво, само че и производството му.

В последна сметка, съветът му е притежателите на относително нови коли да ги задържат още малко - преди да се втурнат в шоурума за новия модел.

Нов електрически автомобил, нов бензинов или остарял бензинов?

Редица проучвания се пробват да отговорят на въпроса кое е по-добре за природата: дали да купим нов автомобил - на ток или бензин - или да продължим да караме остарелия си.

Анализ на университета в Торонто демонстрира, че въпреки излъчванията от производството на Tesla Model 3 в образеца да са надалеч по-високи от тези на производството на един бензинов SUV, то при 33 хиляди изминати километра въглеродният отпечатък се изравнява. И при към 320 хиляди км електрическият автомобил " бие " бензиновия модел с по-малко от половината изпуснати нездравословни излъчвания от производството до края на живота на автомобила.

Отделни сметки включват и използвани коли. В този образец употребен бензинов автомобил със междинен разход от 9,5 л/100 км е съпоставен с нов бензинов с разход 6,7 л/100 км и с Tesla Model 3.

На третата година от използването на трите автомобила електрическият модел " настига " използвания бензинов по общи излъчвания, което показва, че високият разход на старите коли основава по-голям нездравословен отпечатък, в сравнение с производството нови, по-екологични. След седем години приложимост, новият бензинов също изпреварва остарелия бензинов. Сметките са правени за Съединени американски щати, където 60% от силата в електроразпределителната мрежа към момента идват от изкопаеми горива.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР