Ако излишните килограми не са достатъчна причина да намалите т.нар.

...
Ако излишните килограми не са достатъчна причина да намалите т.нар.
Коментари Харесай

Опаковките на бързите храни изпускат вредни вещества в храната

Ако непотребните килограми не са задоволителна причина да намалите така наречен „ бързи храни “, ето още една. Учени са разкрили флуорирани съединения, наречени пер- и полифлуороалкилирани субстанции (ПФАВ) в над 400 проби от опаковъчни материали. Сред тях са пликове за закуски, кутийки за пържени картофи, чаши за топли и студени питиета, опаковки за хамбургери и сандвичи.

ПФАВ се употребяват в най-различни производства за водоустойчиви и мъчно цапащи се опаковки, пожарогасителни материали и незалепващи кухненски съдове. Скорошни проучвания обаче допускат връзка сред ПФАВ и намалена фертилност, нараснал риск от рак и проблеми с развиването при децата.

ПФАВ могат да мигрират и да замърсят храната и след консумация организмът мъчно може да се освободи от тях, така че могат да се натрупат в тялото с години.

„ Тези химикали не са биоразградими – споделя проф. Греъм Пийсли, един от създателите на проучването. – те не се разграждат естествено. Остават в околната среда за доста дълго време. “

Токсичното струпване на тези субстанции се свързва с редица здравословни проблеми, в това число болести на щитовидната жлеза, проблеми с тежестта и имунотоксичност при децата, както и рак на бъбреците и тестисите.

„ Това е в действителност резистентен химикал. Попада в кръвта, остава там и се натрупва. Има заболявания, които са свързани с неговото съществуване, по тази причина сигурно не желаеме сходни субстанции в храната. “ – споделя Пийсли.

В проучването са събрани проби от 27 американски заведения за бързо хранене, измежду които Starbucks, Burger King, McDonald's, Jimmy Johns, Chipotle, Panera и Chick-Fil-A.

Източник: Healthiestblog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР