Ако искате децата ви да станат по-съчувстващи, грижовни и отговорни,

...
Ако искате децата ви да станат по-съчувстващи, грижовни и отговорни,
Коментари Харесай

♥ Когато добронамерените постъпки се превърнат в навик, ще откриете, че децата не могат да им се наситят

„ Ако желаете децата ви да станат по-съчувстващи, грижовни и виновни, вие би трябвало да очаквате и изсквате това от тях. “ ~ Лорънс ШАПИРО, „ Как да възпитаваме дете с висок прочувствен коефициент “

~ Какво можете да извършите, с цел да помогнете са детето си да стане по-състрадателно към другите 

Състраданието, което е основа на всички обществени умения, се демонстрира естествено при доста деца. Може да се изненадате, че множеството проучвания не демонстрират значими разлики в съпричастното държание на момчета и девойки. В огромна степен момчетата са подготвени да окажат подпомагане също толкоз, колкото и девойките. Но момчетата са склонни да спомагат повече физически или да вземем за пример да оказват помощ на друго дете да се научи да кара колело, до момента в който девойките имат по-голяма податливост към психическа поддръжка - да вземем за пример да успокоят разтревожено дете. Нито обществената класа, нито рангът на фамилията наподобяват свързани със състрадателното държание, макар че в едно семейство по-големите братя и сестри са по-услужливи от по-малките, изключително при огромна разлика в годините.

Любезността и загрижеността са част от генетичния на вашето дете, само че в случай че не се подтикват, тези черти ще изчезнат. Като се има поради естественият блян на децата да оказват подпомагане и угриженост, бихме очаквали да откриваме доста по-често и поредно едно състрадателно държание. Когато децата са нелюбезни, негрижовни и даже жестоки, в множеството случаи бихме търсили аргументите за това неестествено държание още веднъж в фамилията. Ако желаете да възпитате дете, което да обича и да е загрижено за другите, и чиито действия да дават отговор на тези усеща - ето какво можете да извършите.

~ Вдигнете летвата на условията си за благо, деликатно и отговорно държание на вашите деца 

В някои фамилии религията има огромно значение за моралното развиване на децата. Въпреки че множеството религии изискват децата да наизустят лист с морални правила като Десетте Божи заповеди, това механично запомняне има дребен резултат върху държанието им. Начинът, по който родителите ползват религиозната си ценностна система в ежедневния живот, е това, което въздейства дейно върху децата им. Някои религиозни общества са изключително резултатни, когато научават децата на угриженост към другите.

Например в книгата си „ Възпитавайте грижовност във вашето дете “ Раби Нейл Куршан акцентира, че евреите придават изключително значение на загрижеността за другите. Той написа: „ Думата „ угриженост “ значи отговорност, пропита със съчувствие или възприятие, при което персоналните нужди и стремежи са лимитирани от потребностите и желанията на другите хора. Загриженият човек се държи въздържано и смирено, само че постоянно усеща възприятията и мислите на другите. Като загрижени хора ние изпитваме същинска пристрастеност да облекчим болката и страданията на тези към нас. “

Раби Куршан е угрижен от обстоятелството, че думата „ угриженост “ е изчезнала от американо-еврейската просвета. Той разказва случай, когато предиздвикал деца от четвърти клас да дефинират термина, само че видял единствено озадачени и комплицирани очи. Тогава едно момче, което пламенно размахвало ръка, обяснило, че „ това е една хубава жена, която обича да флиртува с мъже “. 

„ Не - обяснил Раби сепнато - не е правилно. “ Той траял да дава подобаващи дефиниции. По-късно денем се досетил, че момчето му бе дало единствено неговата формулировка за „ лека жена “.

Куршан приписва изгубването на думата „ угриженост “ от всички равнища на обществото на занижените наставнически упования, които стигат до такава степен, родителите да се опасяват от неодобрението и отхвърлянето от страна на техните деца. Той изяснява: „ Срещал съм родители, които скриват по пет или 10 $ в шкафа по този начин, че децата да ги намерят, единствено тъй като се опасяват, че в противоположен случай те ще им откраднат доста повече от портфейла. Познавам родители, които не дефинират вечерен час, тъй като се опасяват, че децата няма да го съблюдават, и родители, които преглъщат обидите, когато децата им ги назовават в лицето „ изкуфели “ или „ идиоти “.

Ако желаете децата ви да станат по-съчувстващи, грижовни и виновни, вие би трябвало да очаквате това от тях. Необходимо е да определите разпоредбите в фамилията по напълно явен и кардинален метод и да не се отказвате от тях. Трябва да изисквате от тях отговорност. Научете ги още от тригодишна възраст да почистват след себе си и даже да оказват помощ при дребни домашен действия, като слагане на масата да вземем за пример. Подобни отговорности би трябвало да нарастват с възрастта, а и не е редно децата да чакат даже дребни награди за това. Периодичното приемане на избрана сума и по какъв начин да се борави с пари е напълно настрана нещо.

Ако желаете децата ви да станат деликатни, грижовни и виновни, належащо е да извършите единствено едно нещо: вдигнете летвата на вашите условия. Лесно е да бъдеш родител, „ разрешаващ всичко “. Лесно е да оправяш леглото или да пишеш домашната работа вместо децата. Но за възпитат по-отговорни деца, самите родители би трябвало да станат по-отговорни и могат да стартират, като преодолея неправилното си мнение, че глезенето на децата няма да навреди, в противен случай.

~ Научете децата си да демонстрират „ инцидентно зародили дейности на доброта “.

Римският общественик Цицерон написа: „ Човек в нищо не се доближава до боговете по този начин, както когато прави добрини на другите. “ Един от най-простите и ефикасни способи да се учат децата на състрадателност е като демонстрират „ инцидентно зародили дейности на доброта “. Това национално придвижване беше публикувано от книгата „ Случайно зародили дейности на доброта “, която съдържа анекдоти за простите дейности на внимание и угриженост, оказващи огромно въздействие в живота на хората. Един колежанин получил загадъчни анонимни пощенски картички от майката на собствен другар, които създали по-леки първите няколко месеца надалеч от къщи. Една жена не запомнила развалената си лампа в рейса и с цел да й я върне, водачът на рейса се отклонил от маршрута, като преди този момент я поправил. Друга жена, неотдавна останала вдовица, слязла от колата и се разплакала настрана от пътя, тъй като коледното странствуване с нейните деца младежи било същинско отчаяние. Съвършено непозната жена спряла колата си, прегърнала я и я утешила и поканила фамилията й на чай и на едно странствуване из града, осветлен от коледния искра.

Всеки ден е добър, с цел да превърнете доброжелателността в един фамилен план. Купете си дневник от книжарницата и записвайте всеки ден всяко положително дело, на всеки член от фамилията. Доброто дело може да бъде най-обикновено - да вземем за пример да държиш вратата отворена за някого или да се обадиш на болен другар. И когато доброжелателните действия се трансфорат в табиет, ще откриете, че децата не могат да им се наситят. Те с всички сили ще се стремят да правят от ден на ден състрадателни каузи.

Много учебни заведения из цялата страна стартират да изискват прояви на социална активност като изискване за довеждане докрай на висше обучение. Според един доклад на Научно-изследователския институт по обучение, повече от 30% от американските държавни и частни учебни заведения наложително изискват - или възнамеряват в бъдеще да го вършат - социална активност като належащо изискване за дипломиране на абитуриентите. Самият факт, че учебните заведения би трябвало да постановат наложително социална активност, с цел да изпълнят задължението си да дипломират виновни жители, е тъжна равносметка за това, в какво тъкмо фамилията не е съумяло. Докато някои религиозни групи правят социална активност като част от религиозните им отговорности, доста от децата не изживяват възприятието на принадлежност и значителност, което се реализира посредством постоянното присъединяване в проведено подкрепяне на по-малко облагодетелстваните хора. Въпреки че множеството родители коментират на децата си тези полезности, единствено делата биха имали резултат.

Ако вие и вашето семейство се отдавате постоянно на проведени планове за подкрепяне на хора, освен ще научите децата си да бъдат по-загрижени за другите, само че и ще възпитате у тях обществени умения, да схванат какъв брой значимо съдружничеството и какъв брой е скъпо да си пореден неотстъпчив. Всички тези умения също способстват за един висок Европейска комисия. Ако не сте член на религиозна или някаква група за социална активност, които ангажират децата най-малко в двуседмична активност, има и няколко други положителни източника, които ще ви оказват помощ като начало. Те включват „ Ръководство за деца за обществена отговорност “ и „ Наръчник на услужливите “. Тези и други сходни книги оферират следните действия:

•   работа в кухня за бедни;
•   работа в организации за избавяне на застрашените видове;
•   енергична активност за разчистване на квартала;
•   четене на възрастни хора в старешки домове;
•   образование на по-малки деца;
•   разработване на кукли за заболели деца.

Изберете нещо значимо за вас и децата. Поддържайте активността, която е от първостепенно значение във вашия живот. Не разрешавайте интереса ви да замре. Участвайте колкото се може повече в плана с децата.

Из: „ Как да възпитаваме дете с висок прочувствен коефициент “, Лорънс Шапиро, изд. „ Жар - Жанет Аргирова “
Картини: DALL-E

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР