Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

WnessTV ще се разраства с финансиране от 500 хиляди лева
Иван Тодоров, притежател на WnessTV

Фотограф: Анелия Николова Още по тематиката
Шоковите рекламни промени на Марк Зукърбърг

Рекламодателите ще би трябвало да ангажират хората в платформата с качествено наличие, което обаче ще им коства по-скъпо
4 мар 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 февруари)

Защо Келнер купува " Нова " ; Върховен административен съд удостовери санкция на " Монделийз " поради употребена фотография на Григор Димитров; Българска национална телевизия търси нови излъчвания, продуценти, кореспонденти и водещи; NEXT-DC създаде онлайн визуализациите на Gemcorp; Фейсбук опростява метриките си за премерване на резултатите от акциите и други
27 фев 2018
Българската телевизия за здравословен метод на живот WnessTV получи финансиране от 500 хиляди лева Сумата е обезпечена от трима вложители, които получават и миноритарен дял в компанията. Това са някогашният изпълнителен шеф на bTV Павел Станчев, съоснователят на " Телерик " Васил Терзиев и Стефан Гугушев, ръководещ сътрудник в адвокатското сдружение " Гугушев & сътрудници ". С мажоритарен дял от 60% в малкия екран остава нейният създател – Иван Тодоров, преди този момент дълготраен основен продуцент в " Нова телевизия ".
Фокусът на малкия екран е да излъчва наличие, уместно за фамилии, които се интересуват от спорт, здравословна кухня и личностно развиване. Сред предаванията в WnessTV са йога тренировки, фитнес, коментарни тематики за майки, татковци и деца, както и кулинарно предаване. Свежият капитал ще бъде вложен в развиване на малкия екран в България и Хърватия, както и в стартирането й на още три интернационалните пазара - Румъния, Чехия и Словакия. За задачата от януари тази година WnessTV към този момент се популяризира и посредством спътника Eutelsat16A.

Освен телевизионния канал WnessTV ще се предава и онлайн против месечен абонамент в България и на останалите европейски пазари. Платформата ще бъде налична за всички мобилни устройства и през нея ще се излъчват предаванията в действително време, както и ще има опция да се избират съответни епизоди, разграничени по тематики.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Националната мрежа за децата изиска прекъсване на новата реклама на " Национална лотария "

Реклама на " Националната
лотария " с присъединяване на националния тим по художествена гимнастика и направена от рекламната организация Garlic основава риск от поощряване на деца и младежи към хазартни игри, предизвести Националната мрежа за децата в писмо до разнообразни държавни институции. Организацията изиска прекъсване на рекламата и законодателни промени за ограничение на въздействието на хазарта върху децата и младежите, написа " Дневник ".

" Клипът искрено предизвиква деца и младежи да играят
хазартни игри, търкайки билети с примамливото заглавие " Шоколад ", употребявайки въздействието на образеца на девойките от националния тим по художествена гимнастика. Дори и да приемем, че всички участници в клипа в действителност имат навършени 18 години, то усещането, което се основава, е за присъединяване на деца и младежи, които са възприемани за образец от други деца, които ги гледат ", споделят от групата, сплотяваща разнообразни цивилен организации.

Оттам акцентират, че рекламата е в прорез с най-малко четири законови и подзаконови нормативни акта, като цитират разпореждания от Закона за електронните медии, Закона за протекция на детето и Закона за
хазарта.
Те упорстват Националният съвет по саморегулация да излезе със мнение по казуса и приканват Съвета за електронни медии да спре излъчването на рекламата.
Повече по тематиката може да прочете тук



Отличиха носителите на годишните награди за виновен бизнес

Българският конгрес на бизнес водачите (БФБЛ) връчи за 14-а поредна година обичайните си награди за виновен бизнес. В състезанието за 2016 година участваха 57 компании, които се съревноваваха с общо 84 плана със обществена устременост.

Наградата за " Инвеститор в обществото " в тазгодишното издание на състезанието печели " Мобилтел " с програмата си " Приеми бъдещето ", отдадена на поддръжката на приемната грижа. В категорията бяха отличени още " САП лабс България " и " Лидл България ".

В категория " Инвеститор в знанието " първо място заема " Кока-кола ХБК България " с самодейността си " Заедно за по-добро българско обучение ", създадена взаимно с фондация " Заедно в час ". Втората позиция си поделят Уникредит Булбанк и ЧЕЗ, а на трето място журито класира " Сименс България ".

Големия приз за " Малко и приблизително дружество с най-хубава цялостна обществена политика " получава " Еврофутбол " за програмата си " Спортни гении ".

За трета година " Ейвън козметикс България " е водач в категория " Маркетинг, обвързван с идея " за провеждащата се към този момент 15 години самодейност " От обич към живота – Avon против рака на гърдата ".

" Мобилтел " се класира преди всичко и в категорията за " Инвеститор в околната среда " за плана " Мтел еко грант ".

Победител в категорията " Инвеститор в човешкия капитал и изискванията на труд " тази година е " Виваком " с самодейността " VIVACOM техническа академия ", реализирана взаимно с Техническия университет – София.
Специалната премия Engage за ангажираност на чиновниците в обществено виновни планове се присъжда на " Виемуеър България ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Премиерът Бойко Борисов персонално се зае и с медийния пазар

Министерският съвет одобри решение за основаване на работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство по отношение на собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване. На пръв прочит концепцията е да се даде генерално и кардинално решение на един някогашен проблем с неналичието на бистрота и регулация на медийния пазар в България. Освен това тя прави неправилен така наречен закон на Пеевски за финансирането на медиите, импортиран при започване на февруари от четирима депутати на Движение за права и свободи. Този закон, промотиран сякаш като метод за осветляване на собствеността и финансирането на медийния пазар, в действителност изисква единствено обявление на финансирането от донорски стратегии, които така и така са обществени, само че не и приходите от банковите заеми и други От дневния ред на Министерския съвет излиза наяве, че предлагането е импортирано персонално от премиера Бойко Борисов.

Работната група би трябвало да предложи явен механизъм за откриване на крайния притежател на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, виновния държавен орган, който ще ползва механизма, както и размера на глобите при положение на несъблюдение на отговорностите на получателите на законопроекта. Тя би трябвало да предложи също законово позволен метод за сезиране от способен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. В случай че комисията откри, че конкуренцията на медийния пазар е лимитирана или нарушена, да бъде основан механизъм за нейното възобновяване.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Дигитален бизнес

Резултатите от понижените бюджети за цифрова реклама на P&G

Към края на 2016 година от колоса P&G оповестиха, че ще понижат спонсорираното си наличие във Фейсбук, защото резултатите от вложенията не дават отговор на упованията им. Новината беше изненада за целия рекламен пазар, още повече че компанията е измежду най-големите рекламодатели в света с над 7 милиарда $ рекламен бюджет. Така предходната година P&G са отдръпнали 200 млн. $ от цифровите канали. По време на конференция основният бранд управител на компанията Марк Притчард разяснява, че сред 20% и 50% са понижили постъпленията им и към някои огромни играчи на онлайн пазара, написа WSJ. От P&G са заключили, че потребителите в платформи като Фейсбук, гледат мобилната им реклама едвам 1.7 секунди, като в същото време получават и прекомерно постоянно техни брандирани известия, което е дразнещо за тях. Големи съкращения от бюджета на колоса е имало и към Гугъл и YouTube, само че по думите на Притчард интернет колосът значително е подобрил логаритъма си. Това се е затвърдило и от бързите реакции на платформата за видеосподеляне, премахвайки станалите съвременни видеа на младежи, които ядат капсулите течен перилен препарат Tide. Той разяснява още, че съкратените бюджети за онлайн реклама на P&G са вложени в телевизионна реклама и предавания онлайн.

В началото на февруари различен огромен рекламодател - Unilever, разгласи, че ще премисли рекламните си вложения в Гугъл и Фейсбук поради наличието им, цялостно с подправени вести, расизъм, сексизъм и екстремизъм.
Повече тук

Издателите се радват на растеж в гледанията на видеа в Twitter

Настъпилите промени във Фейсбук, които внезапно понижиха бизнес и медийното й наличие в новинарския поток на потребителите, отвориха нова опция за развиване на конкурентните обществени мрежи. Според изказванията на редица издатели, с цел да компенсират понижената си Фейсбук публика, те са се пренасочили към Twitter, където са постигнали забележителен растеж на видеогледанията за последните два месеца.
Още предходната година Twitter направи някои актуализации на функционалностите си, които да подобрят съответността на наличието. Те доведоха до по-лесно разкриване на видеосъдържанието на издателите. В допълнение обществената мрежа добави и функционалността " брой гледания " за клиповете. Заради нарастването във видеогледаемостта броят на издателите, които разгласяват в мрежата, а също и броят на изявленията са нарастнали доста. " Видяхме по какъв начин Twitter се възроди ", разяснява пред Digiday Нийл МакГари, създател на Joe Media. Той добави, че еднакъв клип, оповестен от медията в двете обществени мрежи, е получил доста по-голяма известност в Twitter, което той отдава на несигурния и по-сложен логаритъм на Фейсбук.
Повече тук

Европейска комисия желае да наложи до 5% налог върху приходите на софтуерните колоси

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да наложи налог на приходите на огромните софтуерни компании въз основа на това в коя страна се намират потребителите, а не съгласно това къде са централите им. Това стана ясно от документ, до който Reuters е получила достъп. Според организацията плануваният налог ще бъде сред 1 и 5% от брутните доходи. Очаква се против това облагане да се разгласят страните с ниски корпоративни налози, към които фирмите обичайно се насочват.

Според Reuters Европейска комисия възнамерява да наложи налога на компании с годишни доходи над 750 млн. eвро в международен мащаб и 10 млн. евро в Европа. Предложението може да бъде променено, преди да бъде оповестено през втората половина на март. За това посочва фактът, че някои от стойностите на ставките и праговете към момента са в скоби, написа още организацията.

В предлагането са посочени съответно Гугъл, която продава таргетирано рекламиране онлайн, както и Фейсбук, Twitter и Instagram, които дават мястото за реклама. Под обстрела на Европейска комисия попадат още Amazon, Uber и Airbnb. Онлайн медиите, стриймингът, облачните и IT услугите няма да бъдат облагани.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

NBCUniversal редуцира рекламите в най-гледаното време

Американският медиен конгломерат NBCUniversal разгласи, че ще редуцира с 10% рекламното време в праймтайма си, премахвайки 20% от рекламите в телевизионната и кабелната си мрежа. Компанията планува и нов 60-секунден рекламен блок, в който ще могат да се вместят до два рекламодателя. Според изказването на NBC задачата е по този метод да се реализира по-голямо влияние върху феновете. Промените идват малко преди годишната среща с рекламодателите, на която медиите показват идните си излъчвания. Съкращаването на рекламите на телевизионните мрежи не е нова наклонност - тя съществува от няколко години, през които се опитва с нови, по-кратки рекламни формати. Причината - малките екрани са подложени на напън от конкурентни стрийминг услуги като Hulu, YouTube TV и Netflix, които стават все по-предпочитани за потребителите поради отсъствието на реклами или опцията за отказването им.
Повече тук

Фейсбук измененията се отразиха пагубно върху онлайн медията Little things

Американското женско онлайн издание Little things, стопира да действа, притиснато от ниския си трафик във Фейсбук. Това е следващият издател, който усеща отрицателните последствия от измененията в обществената мрежа, която ще ограничи проявлението на вести и бизнес изявления в новинарския поток на потребителите. В известие до личния състав си предходната седмица изпълнителният шеф на онлайн медията Джо Спейзър разгласи решението си, като добави, че смяната в логаритъма на Фейсбук е довела до 75% спад в органичния трафик на издателя. Още през ноември изданието The Wall Street Journal заяви, че Little things разисква разнообразни разновидности, в това число и продажба на бизнеса си. В известието Спейзър написа, че след неприятните резултати евентуалните купувачи са изгубили интерес към договорката, а медията е била принудена да затвори поради неспособност да покрие задълженията си, което довело до освобождението на всичките й 100 чиновници.
Повече тук

Рекламен бизнес

Lacoste сменя крокодила от логото си със застрашени типове животни в нова лимитирана серия

Емблематичният крокодил от логото на френския фешън бранд Lacoste ще бъде краткотрайно заместен от 10 защити застрашени типове като част от акцията " Запази нашите типове " (Save Our Species). Чрез самодейността марката ще поддържа Международния съюз за запазване на природата (IUCN) и BETC Paris, прехвърляйки им събраните средства от всички продажби. Лимитираната серия включва общо 1775 ризи, като броят им не е инцидентен. Той съответствува с броя на останалите в дивата природа животни за всеки от типовете - да вземем за пример суматранският тигър участва на логото на 350 от ризите. Крокодилът е лого на марката от към този момент 85 години, като е подложен в чест на основателя Рене Лакосте, който бил и доста твърдоглав тенисист. Инициативата " Запази нашия тип " бележи първата смяна в логото оттогава. Ризите бяха показани предходната седмица на ревюто на Lacoste по време на парижката седмица на модата. Покупка на риза от серията " Запази нашия тип " може да се извърши на уеб страницата на марката, а цената на брой е към 150 евро.



Джейн Уокър заменя Джони Уокър по случай 8 март

Фотограф: WSJ
Джони става Джейн - за пръв път от съвсем 200-годишната си история уиски марката Johnnie Walker заменя емблематичния облик на крачещ мъж в логото си с подобен на жена.

За да означи настъпващия интернационален ден на дамата, производителят Diageo ще пусне на американския пазар лимитирана серия от 250 хиляди бутилки от 12-годишния черен етикет с облика на Джейн. Дебютът на " женската напитка " ще бъде на 1 март, а компанията ще подарява по един $ за всяка бутилка от серията на нестопански организации, подкрепящи половото тъждество и достиженията на дамите. Лондонската компания се надява посредством жеста си да съумее да усили известността си измежду дамите. Концепцията й за основаване на женски облик не е нова, сходен облик е бил очакван по време на изборите за президент, ако Хилари стане първата жена, президент на Съединени американски щати. Тогава марката стартира акцията " Продължавай да вървиш, Америка " (Keep Walking America), имаща за цел да притегли целеви групи като латиноамериканци и ветерани към аудиторията си.

Toyota стартира вдъхновяваща реклама за Параолимпийските игри

Японският авто производител Toyota стартира рекламната си акцията " Мобилност за всички " (Mobility for All) броени дни преди началото на Параолимпийските игри. Компанията сътвори профил в Instagram, проследяващ подготовката на Менна Фитцпатрик за първото й присъединяване в параолимпиадата. Тя е професионален играч по ски от Уелс, само че употребява едвам 3% от зрението си. В профила й може да се видят 360-градусови видеа, особено основани да илюстрират какво е да си ски играч по най-стръмните скатове и да караш със скорост от над 100 километра в час с незначителна зрителна дарба. Паралелно Toyota започва и уеб страницата mobilityforall.com, основан особено за консуматори с разнообразни увреждания. Инициативата е дело на организациите Saatchi & Saatchi, Dentsu и Archer`s Mark и цели да покаже обществената ангажираност на компанията, ориентирана към основаването на по-солидарно и стабилно общество, в което всеки може да преодолее невъзможното.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР