Ако искате да хапнете най-съвършената и перфектна пица в света,

...
Ако искате да хапнете най-съвършената и перфектна пица в света,
Коментари Харесай

Учени създадоха рецептата за перфектната пица

Ако желаете да хапнете най-съвършената и съвършена пица в света, имате две благоприятни условия. Едната е да отидете в Рим и да си поръчате пица Маргарита от някои от скритите фамилни ресторантчета във Вечния град. Другата е да решите комплицирано и дълго термодинамично уравнение, с цел да се научите по какъв начин да вършиме италианското ядене даже и във фурната вкъщи.

Поне по този начин се твърди в нова книга, озаглавена Физиката на изпичането на добра пица, оповестена предходната година в списанието arXiv. Изданието е дело на двама физици – Андрей Варламов от Института за свръхпроводници, оксиди и други новаторски материали и устройства в Рим и Андреас Глац от Северния Илинойски университет. Двамата са получили помощ и от хранителния антрополог Серджо Грасо. Книгата идва вследствие на дългогодишни проучвания, които тримата вършат в Рим и покрайнините му.

Тримата вземат решение да съсредоточат напъните си в изобретяването на рецептата за съвършена пица Маргарита. Според тях това е оригиналът или пицата на пиците. Перфектната композиция от хрупкаво тесто, домати, моцарела и босилек е в алено, бяло и зелено – цветовете на италианското знаме.

Сред голям брой диалози с майстори пицари учените стигат до извода, че тайната за приготвянето на вкусната пица е физиката на тухлената пещ. С огън на дърва в един ъгъл топлината, излъчваща се отмерено през извитите стени и каменния под на пещта, обезпечава отмерено изпичане от всички страни на пицата. В идеални условия, пишат създателите, една пица Маргарита може да бъде изпечена до съвършенство тъкмо за 2 минути в тухлена пещ, загрята до 330 градуса по Целзий.

 съвършена пица

Разбира се, не всички можем да си позволим да притежаваме фурна на дърва вкъщи. Авторите са описали по какъв начин по-добре да симулирате изискванията за приготвянето на съвършена пица със общоприета електрическа фурна. Отговорът съгласно тях е елементарен – елементарна физика!

Ако печете пица в електрическа фурна, най-вероятно ще употребявате железна тава. Тъй като топлопроводимостта на метала е доста по-голяма от тази на тухлите, дъното на пицата ще всмуква топлината доста по-бързо от останалата част от ястието. Изпичането на тестото на 330 градуса за 2 минути ще трансформира пицата ви във въглища, пишат създателите.

Използвайки дълго термодинамично уравнение, създателите откриват, че пица, приготвена в електрическа фурна, може да срещне сходни условия с римската тухлена фурна, като намалите температурата до 230 градуса Целзий и печете пицата за 170 секунди. От решаващо значение, означават създателите, е да се подготвя топинг с по-високо наличие на вода, главно от всевъзможни спомагателни зеленчуци, както и да се оставя ястието във фурната по-дълго, защото пицата ще върне повече топлота в пещта посредством изпаряване.

Авторите стигат до заключението, че до момента в който вашата домашна пица евентуално в никакъв случай няма да бъде съвършена като свежите си събратя, приготвяни до Колизеума, физиката може да ви помогне да извършите стъпка в вярната посока.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР