Ако има сектор на икономиката, за който корона пандемията е

...
Ако има сектор на икономиката, за който корона пандемията е
Коментари Харесай

Търговия: Нашествието на онлайн бизнеса

Ако има бранш на стопанската система, за който корона пандемията е по едно и също време и тежък удар, и късмет, това сигурно е търговията. Серията от локдауни докара до трагичен спад в цели сегменти, само че даде опция на други, в това число и новосъздадени, да реализират положителни резултати. Ситуацията е изключително забележима при дребния и междинния бизнес, където през 2020 година цели сегменти от търговията " изчезнаха " от листата с най-динамични сдружения, а други заеха тяхното място. Ако може да се характеризира най-общо, спешната 2020 година докара до настъпление на онлайн търговци за сметка на обичайните магазини по молове и търговски улици, а добре представящите се в предишни години търговци на дрехи, обувки, бижутерия и други бяха сменени от " бързооборотни " артикули, най-вече в хранителния бранш. На фона на отдалеченото образование и работа разумно в групата на динамичните мощно наличие означават и сдруженията, търгуващи с компютърна техника. А през тази година за първи път търговците на едро и дистрибуторите вземат участие частично в класацията.
Година като никоя друга
Търговският бранш имаше много странна 2020 година, като разумно резултатите му се движеха напълно в траекторията на здравните ограничения около корона пандемията. Всяко тяхно стягане водеше до големи загуби за цели сегменти от търговията, а при отпущането им компаниите успяваха да понаваксват. Здравната обстановка обаче даде късмет на други сегменти да излязат напред и това най-лесно се вижда точно при дребните и междинните търговци.

Погледнато по отношение на годините обратно, 2020 година внезапно пренареди групата на динамичните дребни и междинни компании. Периодичните отваряния и затваряния на търговски центрове и магазини с по-голяма повърхност през предходната година " извадиха " от класацията всички сдружения, които имат такива обекти и които в предишни години участваха мощно в класацията. Същевременно обаче годината е и първата, в която има същинско настъпление на " отдалечени търговци " - в топ 20 на най-динамичните сдружения има пет, напълно профилирани в търговията от разстояние, а в топ 40 - още толкоз. Част от останалите търговци, постигнали положителни резултати, също имат отдалечен бизнес, а при някои евентуално е и доминиращ. Друга наклонност е, че пандемията е съумяла да трансформира онлайн търговци от микро- в дребни предприятия, съпоставимо с данните им за последните години.

Сред водачите при най-динамичните сдружения отсъства обичайно мощно показаният сегмент на търговците на дрехи, обувки, бижутерия и стоките, свързани с хубост, като няколкото изключения са в онлайн сегмента. През 2020 година минимално е и наличието на компании от бранша с детските дрехи и артикули, който обичайно също е мощно показан в бранша. За сметка на това обаче внезапно променените потребителски привички ускориха наличието на компании от два други бранша: продажбите на компютри и външна страна и разнообразни артикули за дома. Пренасочването на ползите се вижда и по мощното присъединяване в тазгодишната ранглиста на дребни и междинни търговци на храни и артикули от първа нужда. А за разлика от последните три години, когато търговците на едро преобладаваха, през 2020 година в топ 50 на най-динамичните компании повече от 35 са търговци на дребно.
Реклама Кои са водачите
През 2020 година лидерската десетка при най-динамичните компании отбелязва постоянен растеж: приходите на сдруженията се повишават сред 190 и над 400%, 9 от 10 компании излизат и на облага, а всички без изключение резервират или усилват наетите чиновници и служащи, като в някои случаи растежът е двоен и даже троен. В групата на динамичните 10 седем са търговци на дребно от разнообразни браншове.

Лидерското трио през 2020 година включва сдруженията " Шпинер България ", " Кейсием " и " БГ лайн 2014 ", като в класацията те нямат съперници по предмет на активност.

Най-динамичната компания за предходната година е германско-турската " Шпинер България ", която се занимава с произвеждане и търговия на машини с цифрово програмно ръководство. Дружеството е в България от 2018 година, като сътрудници в него са немската Spinner Werkzeugmaschinenfabrik и турската Avci CNC Makine Pazarlama. През 2019 година компанията разгласи план за индустриална база, в която ще се сглобяват машини, в региона на Куклен, като инвестицията е 10 млн. лева А финансовите резултати на сдружението демонстрират растеж на приходите над 400% за година, като през 2020 година те доближават близо 39.8 млн. лева, като съществена част от тях идват от продажбата на артикули, което значи търговия. Компанията е съумяла да стопи загубата от миналата година и през 2020 година към този момент записва 657 хиляди лева облага.
Автор: Капитал
В топ 3 влиза още и " Кейсием " с впечатляващия растеж на приходите над 357% до над 24.8 млн. лева Годишната облага е 4.84 млн. лева при малко над 1 млн. лева за миналата година. Дружеството е образец за промишленостите, на които пандемията даде подтик - то е тясно профилирано в ИТ решенията за образованието. Компанията търгува с учебен програмен продукт и профилирани хардуерни артикули като таблети, интерактивни екрани и други Дружеството е измежду сътрудниците, които извършват " коронавирус плана " на просветителното министерство за еднакъв достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии. Става въпрос за план за обезпечаване на таблети и електронни устройства на учители и възпитаници, както и образованието им за учене в онлайн среда. По данни в системата ИСУН " Кейсием " има контрактувани 4.35 млн. лева по плана, който към момента е в развой на осъществяване. Компанията беше в " Гепард " и миналата година.
Реклама
Лидерската група се добавя и от търговец от хранителния бранш. Става въпрос за сдружението " Бг лайн 2014 ", което от средата на 90-те години търгува със захарни произведения, а след това стартира и произвеждане. Дружеството, познато най-много с марката " Хели ", има доходи 10.7 млн. лева за миналата година и облага 1.8 млн. лева Собственик на " Бг лайн 2014 " е Александър Стойков съгласно данните в Търговския указател.
Останалите в топ 10
Десетте най-динамични компании за 2020 година за първи път включват няколко сдружения, които са " отдалечени " търговци. Най-добро показване в тази група има компанията " Арайз ко ", съдружници в която са Марта Кукуларова, Сияна Хусар и Андрю Хусар съгласно данните в Търговския указател. Дружеството е онлайн търговец на дрехи със личната си марка Marcella и за предходната година има доходи над 7 млн. лева, което е годишен растеж повече от 240%. Дружеството, което работи главно за Съединени американски щати и западните пазари, записва и облага 460 хиляди лева С впечатляващ растеж на приходите - над 230%, за предходната година е и онлайн търговецът в бранша на здравословните и диетични артикули " Атоп ", който е повече прочут с комерсиалната си марка WowTea. За предходната година компанията има доходи над 10.8 млн. лева и над 1.2 млн. лева облага. При нея се вижда и съвсем удвояване на личния състав - за година той е повишен от 10 на 19 души. " Атоп " е благосъстоятелност на Емил Цветанов и Николай Славов, сочат данните в Търговския указател.
Автор: Капитал
Групата на онлайн водачите се добавя и от сдружението " ВМ зона ", благосъстоятелност на Параскева Иванова, което стои зад онлайн магазина VM Zona. То оперира в търговията с дрехи, козметика, артикули за дома и други. Компанията усилва приходите си с над 190% за миналата година до 7.5 млн. лева и облага 185 хиляди лева

В компанията на онлайн водачите попада и друго познато сдружение от електронната търговия - " Кънвиниънс ", което е притежател на интернет магазина за доставка на хранителни артикули Ebag, който с изключение на в София оперира още в Пловдив, Перник и други За предходната година компанията има доходи 24.48 млн. лева, което е впечатляващ растеж от над 220%. Тя е и търговецът, който е най-големият шеф измежду динамичните компании. През 2020 година компанията разполага с 246 чиновници, което е стабилен растеж по отношение на миналата година. Тогава те са били 101 души. През 2020 година с инвестиция 500 хиляди евро в Еbag влезе и чешкият онлайн супермаркет Rohlik за дял под 5% и уговорка за евентуално изкупуване в бъдеще.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Компании 3 Компании 1 Компании 2 Компании 3 Банки и финанси 1 Компании 2 Енергетика 3 Компании Реклама
2020 година е първата, в която измежду дребните и междинните динамични компании попада сдружение за дистрибуция на печатни издания и писалищен материали. Става въпрос за компанията " Преса 2012 " на Стратия Колев, която излиза на шесто място с доходи 12.8 млн. лева и нарастване над 235%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР