Ако има едно предизвикателство на европейско ниво, което България трябва

...
Ако има едно предизвикателство на европейско ниво, което България трябва
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС и България: 2022 г. най-вероятно ще е нулева за новите европари

Ако има едно предизвикателство на европейско равнище, което България би трябвало да поеме незабавно, това е оправянето с новия европейски бюджет.

След като изпусна предплатеното заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, страната евентуално няма да успее да се възползва пълноценно и от новите пари по европрограми през 2022 година След обзор на обстановката и диалози с няколко души, близки до процеса, " Капитал " смята, че ще е съвсем невероятно първите средства по програмния интервал да влязат в стопанската система следващата година.

Това не е нито ново, нито неповторимо за България. Страната се връща към обстановката от влизането си в Европейски Съюз. За първия интервал, 2007 - 2013 година, още веднъж същинското вложение стартира след втората година на интервала. Тогава, както и в този момент, още веднъж беше поради политически безпорядък около промяната на властта.

След година на служебни кабинети, в която парламент имаше два пъти за по месец, е обикновено София да се забави с всички нужни документи. Дори държавният бюджет за 2022 година (който би трябвало да обезпечи съфинансирането по кохезионните програми) не е признат.
Реклама
Добрата вест този път е, че системите за финансиране са подготвени и има единствено една нова стратегия, т.е. финансирането може да стартира относително бързо, когато всички предварителни условия бъдат изчистени.

Също по този начин близо 2 милиарда от остарелия интервал към момента следва да бъдат разплатени.

Рекордното финансиране за 2021 - 2027 година прави европейския бюджет извънредно значим за възобновяване на стопанските системи. Бюджетът за следващата година беше контрактуван в договорка сред Народното събрание и Еврокомисията нощес.

Ето обстановката, обяснена в няколко въпроса и отговора.
Реклама Какво е бюджетът на Европейски Съюз и за какво е значим?
Бюджетът е част от седемгодишна финансова рамка (МФР), която следва задачите и целите на съюза и инструментите, с които ще бъдат реализирани. За новия програмен интервал МФР 2020 - 2027 е исторически висока (2.1 трлн. евро) за осъществяване за климатичните упоритости, цифровизация и възобновяване на стопанските системи след коронавирус.

Всяка година сред октомври и ноември съветът, Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП) влизат в 21-дневни договаряния, при които фиксират бюджета за идната година, част от МФР.

Тази година договарянията бяха изключително сложни и завършиха в последния миг тази нощ поради високата инфлация и цени на ресурсите, бавното възобновяване след пандемията, което засегна най-уязвимите и разклати доверието в политиците. Предварителните данни са 169.5 милиарда евро в поети отговорности и 170.6 милиарда евро за заплащания за 2022 година

Никога в историята на Европейски Съюз страните не са разполагали с повече европейски средства .
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Икономика Реклама " Постигнатото съглашение съдържа значими отговори за провокациите, пред които е изправен съюзът през днешния ден. В региона на опазването на здравето за по-нататъшна битка с рецесията COVID-19, само че също и за проучвания и нововъведения, нужни за модернизиране на нашите стопански системи, и отбраната на нашите общи граници. " Йохан ван Овертвелд (ECR, Белгия), ръководител на комисията по бюджети в Екологичен потенциал Какво е новото?
Включването на лични доходи в бюджета до края на годината , за което разгласи комисарят по бюджети Йоханес Хан. Това ще даде пресен запас за вложения и ще понижи потребността от заемно финансиране (необходимо за Следващо потомство ЕС).

Допълнителни средства ще получат основни стратегии на Европейски Съюз като изследователската стратегия " Хоризонт Европа " (+100 млн. евро) и програмата LIFE за дейности в региона на околната среда и климата (+47.5 млн. евро). Програмата за единния пазар се добавя с 30 млн. евро (включително 10 млн. за туристическия сектор), а Европейската прокуратура с 3.8 млн. евро, защитавайки парите на европейските данъкоплатци.

Въпреки това съществена роля за страните членки през 2022 година ще не престават да имат проектите за възобновяване и резистентност, по които към този момент са раздадени към този момент 52.3 милиарда евро предплатени заплащания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР