Ако РС Македония е нарушила Преспанското споразумение, тогава нека Гърция

...
Ако РС Македония е нарушила Преспанското споразумение, тогава нека Гърция
Коментари Харесай

Мицкоски прати Гърция да си търси правата в съда, ако смятат, че е нарушен Преспанския договор

Ако районен съд Македония е нарушила Преспанското съглашение, тогава дано Гърция се обърне към интернационалния съд. Мое право е да назовавам страната си по този начин, както желая. Поведението на президента Гордана Силяновска-Давкова при полагането на клетвата беше почтено.

Това съобщи водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който най-вероятно ще бъде и идващият министър председател на районен съд Македония, съобщи БГНЕС.

Тържествената клетва на президента Гордана Силяновска-Давкова беше почтена. Така Мицкоски отговори на многочислените рецензии по отношение на държанието на новоизбрания президент, който не употребява конституционното име в Народното събрание. По отношение на потреблението на конституционното име на страната той акцентира, че връзката вътре и сред институциите остава в сходство със закона, „ само че е мое човешко право по какъв начин да назовавам страната си “.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ прикани Гърция, в случай че счита, че има нарушаване на Преспанското съглашение, да не изпраща заплашителни известия, а да се обърне към Международния съд. „ Използвам опцията да насочва обръщение към нашите другари в Гърция, дано спрем със заканите и обструкциите и връщането към предишното, дано гледаме напред към бъдещето. Това са документи, които са част от закона. Ако считат, че сме нарушили Преспанския контракт, значи има интернационален съд, те могат да стартират развой “, безапелационен е Мицкоски.

И в това време той твърди, че ВМРО-ДПМНЕ няма да повтарят грешките от предишното в връзките с Гърция и прикани за другарски връзки и взаимно съдействие. Мицкоски уточни, че няма да отговори на заканите от ветото на Гърция с повторение на грешките от предишното, със промяна на имената на автомагистрали и създаване на монументи.

„ Не чакам връзките сред двете страни да се основават на политически условия. Очаквам да имаме положителни, отлични съседски връзки. Оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ, както и държавното управление, ръководено от Нова народна власт, имат своя позиция във връзка с Преспанския контракт, никой от нас не харесва този контракт. За разлика от там, тук Преспанският контракт е част от македонската конституция и закони. Много пъти сме казвали в предишното, че това е действителност “, съобщи водачът на ВМРО-ДПМНЕ.

Гръцки медии: Изказванията на Мицкоски са нова провокация

Днешното изказване на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски провокира реакции в гръцките медии, които разясниха, че това е " нова провокация от Северна Македония ", че бъдещият министър председател " следва линията на президента Силяновска ", а новината е една от главните тематики довечера в онлайн изданията на медиите.

„ Северна Македония: Провокативният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация – ще назовавам страната си както желая, в случай че не ви харесва ходете в Хага “; „ След Силяновска и Мицкоски предизвика: Ще нарека страната си Македония, в случай че искаш, отиваме в Хага “; „ Християн Мицкоски: Мое право е да назовавам страната си Македония – провокативни изявления на водача на Вътрешна македонска революционна организация “; „ Северна Македония: Ще назовавам страната си както желая, споделя ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация “; „ Северна Македония: нова провокация от премиера: Ще назовавам страната си както желая “, са част от заглавията в гръцките медии.

В текста под заглавие „ Северна Македония: И водачът на Вътрешна македонска революционна организация упорства за термина „ Македония “; ANA-MPA предава изказването на Мицкоски и позицията, че " в случай че Гърция счита, че нарушаваме съглашението от Преспа, би трябвало да се обърне към Международния съд ".

„ Мицкоски също по този начин сподели, че конституционното име ще се употребява в връзката в институциите и сред институциите на неговата страна, само че в изказвания пред публицисти или в речи е негово персонално право да употребява Македония и предизвиква президентът да направи същото с страната “, написа гръцката осведомителна организация, която цитира и думите на Мицкоски, че и „ те, както и Нова народна власт, не харесват Преспанското съглашение “.

„ След провокативното отношение на президента на Северна Македония и ръководителят на радикалната дясна Вътрешна македонска революционна организация Християн Мицкоски, който, както наподобява, ще бъде новият министър председател на страната, резервира същата линия, нарушавайки Преспанското съглашение, разяснява осведомителният портал " Ин ".

Електронното издание на вестник " То вима " разяснява, че " Мицкоски не вижда никакво нарушаване на Преспанското съглашение " и също по този начин оповестява в детайли изказванията на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ и предстоящ министър председател.

" Катимерини " осведоми, че " водачът на дясноцентристката националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония Християн Мицкоски ще употребява терминът „ Македония “ вместо конституционното име на страната, следвайки стъпките на новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска ". Мицкоски похвали нейната позиция като „ почтена “ при назоваването на страната им като „ Македония “, написа още изданието.

В същото време медиите в Гърция цитират и настройката на Мицкоски, че чака да се види с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР