Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха наяве

...
Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха наяве
Коментари Харесай

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското държавно управление по отношение на войната в Газа излязоха нескрито тази седмица, след като министърът на защитата обществено изиска ясна следвоенна стратегия за Газа от премиера Бенямин Нетаняху, предава " Ройтерс ".

Коментарите на министъра на защитата Йоав Галант, който сподели, че няма да се съгласи да сътвори военно държавно управление в анклава, отразяват възходящото безпокойствие в системата на сигурността от неналичието на инструкции от Нетаняху кой ще бъде оставен да ръководи Газа, когато боевете спрат.

Те също по този начин извадиха нескрито острото разделяне между центристките някогашни армейски генерали в кабинета Бени Ганц и Гади Айзенкот, които поддържаха апела на Галант, и крайнодесните националистически религиозни партии, водени от министъра на финансите Бецалел Смотрич и министъра на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир осъдиха коментарит му.

Миналата година Галант поведе бунт против Нетаняху заради проектите за понижаване на пълномощията на съдиите. В отговор на това, Нетаняху първоначално уволни Галант, но по-късно отмени решението си, откакто то разгневи армията и провокира всеобщи митинги в Израел и Чужбина. 

" Това не е метод да се води война ", беше заглавието на десният таблоид " Израел Тудей " в изданието си от четвъртък, придружено със фотография на Нетаняху и Галант, обърнати в разнообразни направления.

Освен разбиването на " Хамас " и връщането на към 130 заложници, към момента държани от ислямисткото придвижване, Нетаняху не е дефинирал никаква ясна стратегическа цел за края на акцията, която умъртви към 35 000 палестинци и остави Израел все по-изолиран в интернационален проект.

Въпреки това, подсилен от Бен-Гвир и Смотрич, които са гласовити поддръжници на придвижването на заселниците на Западния бряг, Нетаняху отхвърли всякакво участие в ръководството на следвоенната Газа от страна на палестинската власт, основана според краткотрайните мирни съглашения от Осло преди три десетилетия и нормално възприемана в интернационален мащаб като най-легитимният палестински ръководещ орган.

Нетаняху досега се придържа към обещанието си за цялостна победа над " Хамас ". След това Газа може да бъде ръководена от " цивилна администрация, друга от " Хамас ", с израелска военна отговорност, обща военна отговорност ", сподели той в изявление за телевизия CNBC в сряда.

Израелски публични лица споделиха, че водачи на палестински кланове или други фигури на гражданското общество може да бъдат вербувани, с цел да запълнят празнотата,  но няма доказателства, че такива водачи са били открити и нито една другарска арабска страна не е предложила да помогне.

" Възможностите от страна на Израел са или да прекратят войната и да се отдръпват, или да открият за всички планове и цели военно държавно управление там и да управляват цялата територия за кой знае какъв брой време, тъй като откакто изоставен даден регион, " Хамас " ще се появяват още веднъж ", сподели Йоси Мекелберг, помощник в програмата за Близкия изток и Северна Африка в Chatham House.

Отказът на Галант да обмисли каквато и да е форма на непрекъснато военно управление отразява материалните и политическите разноски за интервенция, която може да претовари мъчително армията и стопанската система.

Yedioth Ahronoth, най-тиражният вестник в Израел, цитира поверителна оценка от министерството на защитата в петък, която оценява разходите за поддържане на военно ръководство в линията Газа на около 5,43 милиарда $ годишно, в допълнение към разноските за възобновяване. Изискванията за спомагателни войски биха отдръпнали силите от северната граница с Ливан, както и от централен Израел и значат внезапно увеличение на условията за резервистите, се споделя в известието.

Поемането на цялостен надзор над Газа ще изисква най-малко четири дивизии или към 50 000 бойци, сподели Майкъл Милщайн, някогашен офицер от разузнаването и един от водещите експерти на Израел по " Хамас ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР