Ако игнорирате симптомите на проблеми с панкреаса, може да се

...
Ако игнорирате симптомите на проблеми с панкреаса, може да се
Коментари Харесай

Избягвайте тези храни, удрят панкреаса

Ако игнорирате признаците на проблеми с панкреаса, може да се изложите на риск от развиване на изострен панкреатит. Това е извънредно мъчително положение, което изисква дълготрайно време за лекуване и съблюдаване на специфична диета, сигнализират гастроентеролозите.

 

Също по този начин, нараства рискът от развиване на диабет вид 2.

Панкреасът играе значима роля в производството на инсулин, хормонът, който контролира равнищата на захар в кръвта. При инфектиране, изключително при хронични положения, функционалността му може да се наруши.

Специалистите по гастроентерология означават, че първите епизоди на остро инфектиране на панкреаса (панкреатит) постоянно се случват към и след Великденските празници. В наши дни се вижда притеснително увеличение на случаите на неалкохолен панкреатит, засягащ главно млади мъже, дами и даже младежи.

Сезонът на изобилието на зеленчуци, билки и плодове към този момент е тук и доста от нас употребяват огромни количества от тях. Въпреки това, би трябвало да сме деликатни.

Зеленчуците са богати на витамини и минерали, само че би трябвало да се има поради, че високите концентрации на горчивите и киселите субстанции в тях, както и органичните киселини, даващи пикантност, може да натоварят панкреаса, изключително в случай че ги консумирате на гладно.

Препоръчително е да съчетавате зеленчуците с други храни, които са „ леки “ към панкреаса. Например, комбинирането на репички, зелен лук и айрян е много нездравословна композиция.

Това важи и за седмолистник, глухарче, див киселец и други зелени растения, които постоянно участват в ястията ни.

Необходимо е да се взема поради, че готвенето на храна, изключително при високи температури, може да докара до загуба на някои от значимите хранителни субстанции. Например, огромна част от витамин C се унищожава по време на готвенето.

Вечерното хранене с печено месо или тежки храни също може да бъде натоварващо за храносмилателната система. Препоръчително е да се опитате да намалите потреблението на месо преди лягане и да предпочетете по-леки разновидности като риба, зеленчуци и ориз.

Източник: blitz.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР