Ако говорим за кулинарните традиции в различните държави и се

...
Ако говорим за кулинарните традиции в различните държави и се
Коментари Харесай

Тайните съставки на истинското мексиканско Гуакамоле

Ако приказваме за кулинарните обичаи в другите страни и се спрем на Мексико, няма по какъв начин с името на страната да не свържем и царевицата и лютите чушки чили. Това са от най-ценните култури, завещани още от времето на ацтеките, които не престават и през днешния ден да се отглеждат всеобщо и да служат за основа на доста обичайни ястия.

В Мексико могат да бъдат разграничени разнообразни типове люти чушки от сорта чили, само че измежду най-популярните е така наречен чипотле. Това е изсушена и опечена чушка от сорта халапеньо, която за първи път стартира да се отглежда в Халапа, столица на Веракрус. Има извънредно пикантен усет и се употребява всеобщо за приготвянето на международно известното гуакамоле, както и за доста други сосове.

Първоначално правено единствено с чесън, авокадо и чили чушка, мексиканското гуакамоле може към този момент да бъде срещнато в разнообразни разновидности, даже и с добавен сладостен домат. Стриването на чили чушките може да бъде сменено и с прибавянето на сос Табаско, само че най-хубавите мексикански заведения за хранене не престават да подготвят гуакамолето по остарели и потвърдили се с времето обичаи.

В тази връзка наскоро една от известните мексикански вериги, известна надалеч отвън рамките на Мексико точно със своето гуакамоле, разгласява тайната на своята рецепта, която е изписана по-долу. Важно е да знаете обаче, че въпреки и лесна за осъществяване, е извънредно значимо да избирате най-пресните и свежи артикули, с цел да може Вашето гуакамоле да наподобява в действителност мексиканско. Ето и самата рецепта:

 Мексиканско гуакамоле

Необходими артикули: 2 бр. авокадо, 2 ч. л. прясно изцеден лимонен сок, 2 с. л. кориандър, 1/4 ч. ч. настърган червен лук, 1/2 ситно нарязана чушка халапеньо със семки, 1/4 ч. л. сол.

Начин на подготвяне: Авокадото се разполовява и деликатно се отделя костилката. Обелва се и се поставя дружно с лимоновия сок и солта в дребна купа, в която се размачква с вилица или с преса до приемането на хомогенна примес.

Прибавят се останалите съставки и още веднъж се разбърква. Така приготвеното гуакамоле може да бъде сервирано върху обичайните царевични питки, известни по целия свят като тортиля.

Опитайте още Сос Гуакамоле, Гуакамоле с алена чушка, Мексикански сос Гуакамоле, Специално Гуакамоле, Фахитас с пиле и гуакамоле.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР