Ако Булгаргаз беше подписал анекса с Газпромекспорт за плащане в

...
Ако Булгаргаз беше подписал анекса с Газпромекспорт за плащане в
Коментари Харесай

Ал. Николов: Газът в рубли щеше да е минимум с 11 % по-скъп

" Ако " Булгаргаз " беше подписал анекса с " Газпромекспорт " за заплащане в рубли, цената на природния газ за месец май щеше да е най-малко 11 % по-висока. Това е консеравтивна оценка, тъй като съгласно този анекс " Газпром " няма никакви отговорности и отговорности и може да прави каквото си желае. ", съобщи енергийният министър Александър Николов в " Говорете в този момент " по Българска национална телевизия.

Той изясни повишаването с повишението на разноските за " Булгаргаз ", които планува превалутирането в рубли. " Но даже това не е най-важното, най-важното е, че съгласно новия механизъм " Булгаргаз " губи надзор върху средствата, които превежда в " Газпромбанк ". Банката обменя доларите в рубли по курс, който тя си реши. Българската страна няма никакви права и благоприятни условия за оборване съгласно този анекс. Затова не го подписахме. ", сподели Николов. На обвиняванията, че България доста бързо е решила да не подписва, той отвърна, че това не е правилно и че " Булгаргаз " е минал целия наложителен път в кореспонденцията си с " Газпромекспорт ". " Ако анексът бе подписан, той прави сегашната цена на газа невалидна. Ако някой се осмели да подпише подобен документ, става клиент на прокуратурата ", акцентира Николов. Той заяви, че на 2 май се събират всички енергийни министри от Европейски Съюз, с цел да уточнят тактиката си към " Газпром ". Министърът изясни за какво Германия и Австрия са в по-специфично състояние. При тях част от електрическия ток се създава от газови централи. " Спирането на газа ще докара до прекъсване на тока, а това е недопустимо ", сподели Николов. 

Той увери, че няма да има проблем с доставянето на декларираните количества газ у нас. Не чака в близко време газът да поевтинее. Първо това зависи от договарянията с Азербайджан и какви количества може да достави. На обвиняванията на депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, че сега България взема още веднъж съветски газ, само че от Гърция и по-скъп, Николов потвърди, че газът е съветски, но това са остатъци на гръцката енергийна система, а за цената предложи на Аталай да изиска информация като народен представител от " Булгаргаз ". За изказванията на Румен Овчаров, че България ще получи два пъти по-скъп газ, Николов сподели:  " Кога последно Овчаров е приказвал истината?! ".

По мотив цената той напомни, че от 1 година насам цената на газа трябваше да е по-ниска, само че шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов (назначен от служебното правителство) подписа анекс с Азербайджан, с който спря осъществяването на контракта за импорт на по-евтин газ към 1/3 от цялата консумация тук. " Този анекс коства 370 милиона евро загуби ", сподели Николов. Преди няколко дни вицепремиерът Асен Василев подсети, че документите по този случай са предадени на прокуратурата, само че няма никакво развиване. Николов предвижда, че в средносрочен и дълготраен проект цената на природния газ ще пада поради новите контракти, които ще се вършат дружно със страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. Той не изключи, че в случай че " Газпромекспорт " стане предвидим сътрудник, България още веднъж да има връзки с него, " тъй като договорът е настоящ. Не сме го прекратили ". Договорът на " Булгаргаз " с " Газпром " е до края на 2022 година

" Като приказваме за цената, нагнетяване на напрежението е ненужно. Няма никаква изгода за обществото. Водеща е цената на войната в Украйна, цената на българския суверенитет  и цената на човешкия живот ", заключи министърът. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР