Ако беше жива, на 12 октомври Бригита Чолакова щеше да

...
Ако беше жива, на 12 октомври Бригита Чолакова щеше да
Коментари Харесай

22 години без Желязната лейди на малкия екран: Бригита Чолакова остава без деца заради спонтанен аборт в 4-ия месец

Ако беше жива, на 12 октомври Бригита Чолакова щеше да навърши достолепните 88 години. Желязната лейди или Железният Ханс, както всички в Българска национална телевизия назовават звездата от синия екран, умира на 5 октомври 1999 година във вилата си в Панчарево. Намерена е безжизнена от свои близки, които разрушават вратата.

В уречения ден Бригита имала обяд с Кеворк Кеворкян. След като не се явила на уговорената среща – нещо нетипично за нея, той незабавно се обадил на роднините й. Уви, към този момент е късно – Бригита Чолакова очевидно е умряла в съня си същата заран. Приживе къщата й в Панчарево е известно измежду соц елита с безкрайните купони, на които се правели яки запивания и се носели лакърдии до зори. Там участвал целия червен хайлайф от музиканти, актьори, артисти и спортисти. Любезната стопанка не прибирала никого, стига да й е мил на сърцето.

До последно за Бригита Чолакова се грижат нейните племенници – децата на брат й, които тя гледа като свои деца от дребни. В годините на соца за хлапетата се пазари постоянно от „ Кореком ” и постоянно най-хубавото. Възприемат я като своя втора майка. Именно те провеждат и панихидите всяка година. По тяхна информация звездата умира в съня си от тромб, който запушва притока на кръв към сърцето.

Въпреки, че има три брака, Бригита остава без деца поради импровизиран аборт в средата на четвъртия месец. Докато се вози в рейс, водачът набива ненадейно спирачки. Журналистката изхвърча от последната седалка и малко по-късно схваща, че е направила импровизиран аборт. Това се случва по време на първия й брак с национала по волейбол Борис Николов, който е с цели 12 години по-възрастен от нея. През годините Бригита ловко крие драмата си и с нищо не демонстрира, че се усеща подтисната или непълноценна жена. Напротив, влиза в малкия екран с гордо вдигната глава, безупречна прическа и грим, който сама си нанасяв минутите преди ефир.

Да бъде съвършена в работата и във външния си тип е закон за Бригита Чолакова, която с немска акуратност идва на работното си място постоянно 5 минути по-рано и незабавно с благи, само че безапелационни думи провежда работата на екипа.

„ През годините доста хора се опитваха да й подмятат концепцията, че е добре да си осинови дете. Почти след всеки брак й натякваха, че би трябвало да стане майка. Предлагаха й връзки, с цел да вземе дете. Но тя не пожела. Беше привързана към децата на брат си и като че ли усещаше, че те ще са с нея до последно, както и стана. На тях остави луксозния си апартамент в София и къщата в Панчарево. За тези времена това беше доста. Сега благосъстоянието се прави оценка в други размери... Племенниците наследиха и спестяванията й, които не бяха малко, само че не бяха и доста, пък и левът бързо се обезцени.

Хората по времето на соца доста я обичаха. В цяла България я познаваха и всички желаеха да я пипнат за шанс, когато беше по работа в провинцията. В София пък постоянно й носеха баници, погачи, всевъзможни вкусотии. Оставяха ги на входа на малкия екран. Бригита се чудеше какво да ги прави, черпеше с тях сътрудниците. Ракия –домошарка също не липсваше, най-отбрани коняци имаше. Тя имаше малко по-особено отношение към храната и в никакъв случай не преяждаше. Опитваше от това-онова, само че не прекаляваше и споделяше, че човек би трябвало да става леко гладен от масата. Напук на слуховете, с алкохола нямаше никакви проблеми, пиеше обикновено, дори малко.

Нямаше комплекси и от неналичието на деца, нито от трите си провалени брака. Напротив, влагаше доста сила в работата си. Когато в ефир се завъртя предаването й „ Стил ”, феновете бяха като омагьосани. Такова нещо в националния ефир на страната ни не беше предавано. „ ТВ неделник ”, „ Пожелахте да видите ”, „ ТВ обектив ” – всичко, до което се докоснеше, превръщаше в извънреден рейтинг. Имаше необикновено влиняие над аудиторията. Тя беше и си остана  първата и към този момент единствена Желязна лейди на дребния екран. Обучи доста млади сътрудници на телевизионна публицистика. Повечето са й признателни, само че има и такива, който бързо я не помниха ”, напомнят колежки на Бригита Чолакова, които не могат да я не помнят.

Гита, както на умалително назовават Бригита, била много влюбчива натура. Развела се с първия си брачен партньор, тъй като се влюбила в различен и му съобщила новината непосредствено, без заобиколки - право в очите. След бракоразводното дело с Борис двамата отишли на ресторант и се напили. Така ознаменували края на брака си, който не бил от най-хармоничните.

За повторно влезнала в гражданското с музиканта Христо Чолаков-Чандо, който умира в самолетната злополука с Паша Христова. Влюбената Бригита взема решение да резервира семейството му след неговата кончина. Казва, че точно той е любовта на живота си.

Третият път журналистката разписва с барабаниста от Симфоничния оркестър на Българското радио - Божидар Карагьозов. Бракът не просъществува дълго и тв звездата взема решение, че е по-добре да живее сама, в сравнение с да бъде зле съпроводена. Носят се клюки, че мъжа й от време на време й протяга ръка, които тя отхвърля с думите: „ Да ме бие мъж? Вие чувате ли се?! По-скоро аз ще набия някого! ”

Каквото и да се случвало в живота на Бригита Чолакова, тя постоянно подържа дух и визия. След измененията почнала работа като пиар на ген. Атанасс Семерджиев, въпреки че цялостен живот се афиширала като безжалостен антикомунист. Решението й учудило всички в малкия екран майка. Веднага тръгнал слух, че е държанка на авторитетния за времето си мъж под пагон. Двамата обикаляли страната и Чолакова въодушевено се включвала в пропагандата. Отишли обаче в едно село и тя се обърнала към събралите се дами с паметната имитация: „ Как не ви е позор?! Защо сте облечени в тези сини престилки?! Ще ви избягат мъжете ”! Работничките били нахокани поради външния си тип. Бригита им наредила, че би трябвало да се поддържат, да вървят на коафьор, да имат прическа и грим.

След това непринудено слово ген. Семереджиев решил, че няма по какъв начин именитата журналистка да му бъде повече пресаташе. Двамата се разделили и в професионален, и в персонален проект. Въпреки това до последно се уважавали.

Малцина знаят, че красивата водеща с майка германка и татко българин е била представител на Централна гара, като през несъмнено време обявявал кой трен на кой коловоз се намира и закъде ще пътува. Била е и конферансие в цирка. Кариерата й в малкия екран стартира със „ Златният Орфей ” през 1968 година Заедно с Хачо Бояджиев утвърждават работата в екип и вършат едни от най-култовите излъчвания в ефир.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР