Агроиновациите и съвременните тенденции в земеделието ще бъдат на дневен

...
Агроиновациите и съвременните тенденции в земеделието ще бъдат на дневен
Коментари Харесай

Съвместна българо-румънска земеделска работна група заседава в Гюргево

Агроиновациите и актуалните трендове в земеделието ще бъдат на дневен ред през 2023-а

Агроиновациите и актуалните трендове в земеделието ще бъдат във фокуса на идните съвещания през 2023-а на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, оповестиха от Областна администрация - Русе. Това бе оповестено през днешния ден в границите на среща на двете страни, която се организира в Окръжния съвет в Гюргево. Комисията действа към този момент повече от 12 години и бе основана по предложение на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “. Форумът се утвърди като един от най-ефективните принадлежности за основаване на нови контакти сред фермерите, както и за обмяна на положителни практики на районно и национално равнище.

„ През актуалната година тази наклонност ще бъде непокътната и имам вяра, че ще допринесем за увеличение на българо-румънския търговски продан в бранша на земеделието и отглеждането на животни “, разяснява регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. Според него е належащо да се обърне внимание и на адаптирането по отношение на климатичните промени при развъждането на разнообразни аграрни култури, както и на опциите, които се оферират от Европейския съюз. Подобни благоприятни условия за полемики и визити на място, каквито дава взаимната комисия, са в основата на това селското стопанство да се трансформира в съвременен и резистентен дял от българската стопанска система. Припомняме, че преди по-малко от месец със съдействието на регионалния шеф от Министерството на земеделието организираха осведомителна акция в района по отношение на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023 – 2027-а, като форумът посетен от повече от 300 души. Осигурените средства по проекта възлизат на малко над 8 милиарда евро. По интервенциите за Директни заплащания финансовият запас възлиза на 4 400 517 396 евро, а за вложения в селските региони са планувани 3 529 075 550 евро. В допълнение на това са планувани и специфични интервенции за лозаро-винарския бранш на стойност 98 935 535 евро, за пчеларство 25 798 563 евро и 5 786 635 евро за секторни интервенции.

През тази година работата на българо-румънската комисия ще бъде ориентирана най-много към внедряването на правилата на екологичното земеделие и насърчаването на обмяната на положителни практики сред производителите от двете страни на река Дунав. Предвижда се посещаване на биологична плантация за развъждане на българска млечна коза и надлежно прилежащия към нея селекционен център, компания, произвеждаща закваски и пробиотици, създадени въз основата на специфични варианти млечнокисели бактерии, а също и на такава за произвеждане на сок от шоково замразени плодове. Сред концепциите е румънски бизнесмени да посетят и един от най-големите в страната фестивали – този на киселото мляко в Разград.

В днешното съвещание участваха още специалисти от Областната администрация в Русе, регионалният шеф на Разград Драгомир Златев, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, както и шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ в Русе Владимир Тедески, шефът на Областната дирекция по сигурност на храните инж. Иван Ласонин, специалисти от Националната работа за препоръки в земеделието, а също и инж. Красимир Георгиев, който е шеф на Областна дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “. На събитието участва и Въжения Драгня от националната фермерска организация на Румъния, която включва повече от 22 000 членове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР