Агитират тийнейджърки да се ваксинират срещу HPV. Идеята е момичетата

...
Агитират тийнейджърки да се ваксинират срещу HPV. Идеята е момичетата
Коментари Харесай

Агитират тийнейджърки да се ваксинират срещу HPV


Агитират тийнейджърки да се имунизират против HPV. Идеята е девойките да бъдат имунизирани, преди да стартират сексуален живот.
Едва 2940 дози от имунизацията против
човешки папиломен вирус (HPV) са сложили персоналните лекари на девойки от 10 до 13 години през предходната година у нас. Данните са на здравното министерство, което заплаща имунизацията по Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка. Оттам отчитат значителен спад във имунизационното покритие измежду тази група и предизвикаха акция с деца и родители
под наслов „ Защити бъдещето им “.
Сексуален контакт, досег на кожа в кожа, контакт със инфектирана повърхнина – по този начин се популяризират папилома вирусите, които са над 200 вида. При заразяване няма признаци, само че вирусът може да аргументи съществени болести и при дамите, и при мъжете – най-често рак на маточната шийка.
Преди повече от 10 години страната
стартира да обезпечава ваксини против папилома вирус. Първоначално за девойките на 12 и 13 години, а от две години са обхванати и девойките на 10 и 11. Разрешени за използване са две ваксини, внасяни от две компании. Препаратите не съдържат жив вирус, изяснява епидемиологът доктор Христиана Бацелова, член на обединението.
„ Идеята е да бъдат имунизирани девойките в
интервал, преди да стартират да водят деен сексуален живот и действително да имат имунитет и отбрана “, изяснява тя. Ваксината обаче може да се слага и след тази възраст. Най-ефективна е, когато бъде приложена сред 9- и 26-годишна възраст, прецизира епидемиологът. Възрастовата граница е необятна, в това число до 45 години,
само че има и случаи на слагане по-късно.
Тъй като имунизацията не е в наложителния имунизационен календар, персоналните лекари би трябвало да убеждават родителите, че е нужно слагането и за предотвратяване на децата от съществени болести. Заболеваемостта от рак на маточината шийка в България е 28,7 на 100 000 жени при междинна за Европейския съюз 13,4 на 100 000 дами. Смъртността у нас също е два пъти по-висока, демонстрират данните за 2018 година.
Друга неприятна вест е, че наклонността в
Европа вървят към намаляване на заболеваемостта, до момента в който в България е тъкмо противоположното и тя се усилва с всяка минала година. Поради тази аргументи Министерството на здравеопазването стартира широка осведомителна кампания и опциите за първична профилактика посредством имунизация против HPV, като в нея ще бъдат включени лекари, фармацевти и медии. Целта да е посланията да стигнат до родителите, които би трябвало да вземат
информирано решение за своите деца.
Извън националната стратегия искащите да се ваксинират могат да си купят препарата, като цената варира от 130 до 170 лв. на доза, а след 14-15-годишна възраст нужните дози са три. Ваксината може да се закупи в аптека и да се сложи в кабинета на персоналния доктор.
Настоящата стратегия на здравното министерство
ще работи до 2024 година. Според нея, с цел да има резултат върху обществото, обсегът на имунизираните би трябвало да стигне 70-75 % на съответния набор. Една от задачите на СЗО е до 2030 година 90 % от девойките на възраст до 15 години да са имунизирани против папилома вирус.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР