Агенцията за социално подпомагане (АСП) напомня на родителите на ученици,

...
Агенцията за социално подпомагане (АСП) напомня на родителите на ученици,
Коментари Харесай

Заявления за еднократни помощи за ученици се приемат до 15 октомври

Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) припомня на родителите на възпитаници, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, че наближава крайният период за подаване на заявките за еднократните помощи за възпитаници – 15 октомври. От тази образователна година помощта се дава на всички възпитаници от посочените класове, без значение дали са записани в държавно, общинско или частно учебно заведение. Те би трябвало да живеят непрекъснато в страната.

Помощта се дава без подоходен аршин на родители и осиновители, на приемни семейства/семейства на близки и родственици, на децата, настанени за развъждане отвън фамилията, както и на настойници/попечители, които отглеждат детето, оповестиха от АСП. 

Документи се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес: персонално, посредством лицензиран пощенски оператор, по електронен път с дипломиран електронен автограф или по електронен път посредством електронна административна услуга, според Закона за електронното ръководство. 

Заявленията са оповестени на формалния уебсайт на АСП, раздел „ Социално подкрепяне “, подраздел „ Семейни помощи “, Рубрика „ Документи “ на този адрес. 

Размерът на поддръжката е 300 лв. и се изплаща на два пъти. Половината от средствата се получават след отпущането на помощта, а остатъкът - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение и не е позволило пет и повече неизвинени отсъствия. След започването на образователните занятия към този момент не се изисква уверение за ученика – АСП получава данните по длъжностен път.

Близо 226 000 фамилии на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, към този момент получиха право на еднократната помощ. 

Българска телеграфна агенция напомня, че над 300 000 уязвими фамилии с деца ще получат поддръжка от 148,35 лева. по стратегия „ Развитие на човешките запаси " (ПРЧР). С парите ще се компенсират част от разноските на тези фамилии за електрическа енергия и топлоенергия, породени от високото равнище на инфлация за тези услуги, в резултат на войната в Украйна. Общият бюджет по процедурата е 47,472 млн. лв.. Средствата са обезпечени по линия на механизма REACT-EU. Помощта ще бъде осъществена в интервала септември – ноември тази година, показаха от АСП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР