Агенцията по заетостта (АЗ) започва да приема заявления за ваучери

...
Агенцията по заетостта (АЗ) започва да приема заявления за ваучери
Коментари Харесай

Безплатен ваучер за обучение, ако работим

Агенцията по заетостта (АЗ) стартира да приема заявки за ваучери за безвъзмездни образования за заети и независимо заети хора от 12:00 ч. през днешния ден, 27 май.

Това заяви за Българска телеграфна агенция служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов. Ваучерите ще се дават по план, финансиран от Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021 – 2027), съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд плюс. 

Целта е да се даде поддръжка за професионално развиване и гъвкави благоприятни условия за образование, както и за повишение на професионалната подготовка и уменията, включително и цифровите умения. Очаква се в образования да се включат 13 900 заети, означи министър Иванов. Общият бюджет на плана е в размер на 50 млн. лева, добави той. 

Кой има право да организира образования с ваучери на заети и безработни лица

С ваучерите заетите ще могат да се включат в образования за придобиване или повишение на професионална подготовка, или на подготовка по част от специалност. С предоставените от Агенцията по заетостта документи заетите ще могат да преминат и курсове за придобиване на основни компетентности като другарство на непознат език, STEM умения, цифрови умения за напреднало и високоспециализирано ниво, предприемачество.

 istock istock
Този план е следващият, с който екипът на Министерството на труда и обществената политика поддържа, от една страна, опцията хората да покачат своята конкурентоспособност на пазара на труда, което е гаранция за тяхната по-сигурна претовареност, а от друга поддръжка бизнеса посредством обезпечаването на квалифицирана работна ръка, сподели също министър Иванов. 

Какви са новите правила за работата от разстояние

Заявленията за ваучери за образования ще се подават единствено посредством електронно заявление тук

След подаване на заявката кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата на АЗ. При утвърждение ще му бъде публикуван електронен ваучер за декларираното образование, а при отрицание – ще получи стимулиран отговор, посочи министърът.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в образованията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР