Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за актуализация на технически

...
Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за актуализация на технически
Коментари Харесай

АПИ готви основен ремонт на дублиращи трасета на две магистрали

Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва социална поръчка за актуализация на механически планове и главен ремонт на две дублиращи трасета на автомагистралите „ Хемус “ и „ Тракия “. Прогнозната стойност на търга е малко над 123.3 млн. лева без Данък добавена стойност, само че в документите е записано, че ценовите оферти на участниците могат да надвишават сумата. Ремонтите ще продължат към две години.

Срокът за подаване на предложения е до 29 май.

Обществената поръчка е разграничена в две позиции. Едната е за главния ремонт на към 23 километра от първокласния път София – Ботевград, който е дублиращо трасе на автомагистрала „ Хемус “. Другата е за ремонта на 58.5 километра от първокласния път сред София и Пловдив, който се явява дублиращо трасе на автомагистрала „ Тракия “.

Целта на Агенцията е трайното възстановяване на технико-експлоатационните характерности на двата пътни сектора и възобновяване на габарита на пътя, където е належащо. Полагане на нова асфалтобетонова настилка и възобновяване на отводняването. Основно ремонтираните прави ще бъдат с нова хоризонтална маркировка, ограничаващи системи и пътни знаци.

Обявяването на поръчките идва на фона на открити проблеми в настилката на автомагистралите и поръчката на районният министър Иван Шишков, който преди седмици загатна за съществени поправки и разширение на платната. 
Дублиращото трасе на „ Хемус “
Ще се ремонтира трасе, преминаващо през четири обитаеми места. Началото му стартира при с. Чурек, минава през селата Потоп и Елешница и свършва при село Яна. Предвидено е да бъдат рехабилитирани 7 огромни мостови уреди, както и надлезите на железопътната линия и на „ Хемус “ при 237-ми км.

В сектора има хоризонтални криви, изпълнени без нужните уширения, както и сектори с непълен габарит на настилката. Ширините на банкетите варират от 1 до 2 метра, като тук-там липсват или няма завършен прием, излиза наяве от документите към поръчката.

Стойността на ремонта е над 34.7 млн. лева без Данък добавена стойност, като срокът за осъществяване е 570 дни или година и половина.
Дублиращо трасе на „ Тракия “
По тази позиция ще се ремонтира сектор, преминаващ през 5 обитаеми места. Началото стартира при гр. Нови Хан, минава през с. Вакарел, гр. Ихтиман, с. Мирово и приключва при гр. Костенец. В обсега има 13 бр. огромни уреди – мостове и надлез.

Отводняването е незадълбочено и се прави чрез главно необлицовани пътни окопи, които са обрасли с трева и неподдържани. Малките уреди - водостоци водят водата от отводнителните окопи до околния терен. Видът и местоположението на дребните уреди са избрани от огледа на място. Има сектори в които няма водостоци на една дължина повече от 800м. В насипни тела над 3м липсват забележими бордюри за отклоняване на водите до бетоновите улеи. Същите не са задоволителни и са в неприятно експлоатационно положение, излиза наяве от документите.

Стойността на ремонта е над 88.5 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 720 дни или към две години.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР