Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) търси консултант, който да подготви документите

...
Коментари Харесай

Пътната агенция ще търси пари от ЕС за магистралата от София до Белград

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) търси съветник, който да приготви документите за кандидатстване за европейски средства за общо 33 км от автомагистрала " Европа " от София до Белград. Агенцията разгласи търг за над 224 млн. лева без Данък добавена стойност за последните недостроени 16.5 км, а останалите през ноември 2020 година

Прогнозната стойност на търга за съветник е 200 хиляди лева без Данък добавена стойност, като крайният период за предложения е 18 май.

АПИ ще изготвя и занапред подава апликационна форма за европейско финансиране по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " (ОПТТИ). Това става в самия завършек на програмния интервал, откакто Европейската комисия имаше съществени забележки за различен план, очакван да получи пари - правата от " Струма " през Кресненското дефиле. След като стана ясно, че ще би трябвало да се изпълнят някои задължения, преди да стартира строителството, освободеният финансов запас трябваше да се пренасочи към различен план. Готовата права, издигната от ГБС, се финансираше с държавни пари.
Защо различен, а не АПИ
Консултантът би трябвало да създаде мултикритериален разбор, трафик модел, трафик прогнози, актуализация на разбора разходи/ползи и самата апликационна форма. Изпълнителят ще има четири месеца да изготви цялата документи. Единственият аршин за оценка на офертите ще е цената, която участниците в търга оферират. Иначе претендентите би трябвало да са изпълнили най-малко един план за транспортна инфраструктура, обвързвана с създаване или актуализация на разбор " разходи-ползи " и правене на формуляр за кандидатстване за финансиране през последните три години. Освен това би трябвало да има най-малък общ оборот най-малко 200 хиляди лева за последните три финансови години.

На въпрос на " Капитал " за какво се постанова външен реализатор да готви документите за парите, а не самата АПИ, от там обясниха следното: " Възлагането на външен реализатор се постанова и от спецификата, размера, сложността и мащаба на плана, с оглед своевременното и съобразено със характерните условия правене на апликационната форма. " Експертите на организацията изготвяли апликационните форми за планове, които съдържат доста по-малко информация като размер, наличие и трудност - да вземем за пример за пътя Видин - Монтана - Враца, за автомагистрала Русе - Велико Търново и интелигентната транспортна система на " Тракия ", настояват от организацията.

Външни реализатори са изготвяли апликационните форми за " Струма ". Формата за лот 3.2 от " Струма ", т.е. през Кресненското дефиле, е била планирано 100 хиляди лева, а извънредно е коствала 88 хиляди лева с Данък добавена стойност. Срокът е бил 190 дни, а реализатор е " Армин консулт ", определена след социална поръчка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР