Агенция МП уърк ЕООД е подбрала за Райънеър 120 служители

...
Агенция МП уърк ЕООД е подбрала за Райънеър 120 служители
Коментари Харесай

През Пловдив, към Ryanair

Агенция " Министерство на правосъдието уърк " ЕООД е подбрала за " Райънеър " 120 чиновници от общо към 150 българи, които работят на самолетите на самолетната компания

Когато шефът на пловдивското летище Иван Карнабитов подаде оставката си напролет на 2015 година, той се зарече повече да не се занимава с авиация. Две години по-късно още веднъж е " на борда ". И е единственият българин, който има договорно обвързване да сортира борден личен състав за ирландската самолетна компания " Райънеър ". Изглежда, има нещо правилно в това, че който е подушил един път керосин, не може да избяга от ориста си, усмихва се притежателят на организацията за асортимент на личен състав " Министерство на правосъдието уърк " ЕООД Иван Карнабитов. Той работи за пловдивското летище от 1994 до 2015 година - стартира като чиновник на гише за регистрация на билети и изцяло пътническо обслужване, минава за малко през карго отдела, по-късно е експерт по комерсиална политика и се издига до началник на комерсиалния отдел. Точно тогава Иван Карнабитов и екипът му привлякоха ирландската въздухоплавателна компания да започва за пръв път полети до България. Впоследствие заема поста изпълнителен шеф на " Летище Пловдив " ЕАД.

Подбор на фрагменти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В работата ми като управител трябваше да правя оценка и сортирам хората, с които да работя. Като притежател на организация за асортимент на фрагменти върша съвсем същото, единствено че за други. " Министерство на правосъдието уърк " ЕООД беше фамилна компания, само че активността й беше замразена. Така че, когато през 2015 година я поех, първоначално продължих с това, което компанията е правила преди време – асортимент на фрагменти за гледане на възрастни хора в Австрия. Само година по-късно, може би като знак от ориста, видях съобщение, че се търси организация в България за асортимент на стюарди и стюардеси за " Райънеър ". Подадох документите и половин час по-късно ми се обадиха. Поговорихме малко с управител на компанията и още в края на диалога дамата ми сподели: " Добре пристигнали на борда, господин Карнабитов " - спомня си пловдивският бизнесмен. Днес след 30 групи от претенденти за специалността стюард/стюардеса организация " Министерство на правосъдието уърк " ЕООД е подбрала за " Райънеър " 120 чиновници от общо към 150 българи, които работят на самолетите на самолетната компания. Подборът минава през профилирания фирмен уебсайт Stewards.bg.

От хората, които организацията кани на изявление за работа в " Райънеър ", действително се явяват сред 15 и 20 %. Когато е обезпечено, че ще бъдат основани в България, се доближава до 30 %. Работата на Иван Карнабитов обаче не завършва с изявлението на претендентите. Той приготвя стандартизирана информация на утвърдените, която им изпраща персонално. След това още веднъж персонално разисква с тях самостоятелната подготовка за образованието в " Райънеър ". " Понякога се постанова да влизам и в ролята на психолог – да дам кураж, да дам съвет. Или минимум да обсъдим терзанията им ", споделя Карнабитов. Самият той в този момент има по-малки приходи, в сравнение с по времето, когато ръководеше летище Пловдив. Но е удовлетворен, че може да отделя повече време на фамилията си.

От всеки претендент стюард не става

Авиокомпаниите в света избират бъдещите стюарди и стюардеси да са младежи. Няма условие да не са фамилни, само че специалността е такава, че не разрешава да отделяш доста време на семейство и на деца. Английският им език би трябвало наложително да е с равнище от В2 нагоре. Трябва да могат да плуват. Един от тестванията е в басейн - въпреки всичко може да се наложи да избавят хора в морето. Има и чисто физически условия – да вземем за пример на кои места по тялото не са разрешени татуировки. В " Райънеър " са безапелационни - в случай че татуировката не може да бъде скрита от униформата, претендентът се отхвърля. Отминаха времената, когато специалността на стюард и стюардеса беше единствено за хора с манекенски размери, споделя Иван Карнабитов. Очаква се бъдещите стюарди и стюардеси просто да имат съразмерно телосложение. Има минимална и оптималната височина на претендента и зависи от вида аероплан, на който се лети. Агенцията на пловдивския бизнесмен сортира претенденти с най-малък растеж 157 сантиметра и оптимален 188 сантиметра, съобразено за работа на самолетите " Боинг 737 ". Някои от претендентите в никакъв случай преди не са летели със аероплан. Но предчувстват, че това може да стане специалността на фантазиите им.

Между небето и земята

Бордовият състав от българи на " Райънеър " може и да следва фантазиите за хвърчене на доста младежи. Но стюардите и стюардесите са крепко стъпили на земята, когато става дума за работна заплата. Според Карнабитов това е специалност, която основава междинна работна класа в България. И то във високата част на това разбиране. Компанията " Райънеър " има характерен модел на възнаграждение. Компанията смята, че личният състав им би трябвало да поддържа относително идентичен стандарт на живот, без значение в коя страна работи. По принцип приходите на бордовите чиновници на " Райънеър " се образуват от няколко съставния елемент: главната месечна заплата по трудов контракт, допълнение за брой прелетени часове, като часовата ставка е друга за другите страни. И най-накрая чиновниците на борда на самолета получават и 10-процентен бонус от размера на продажбите на храни и питиета, които персонално са създали по време на полета. По-мотивираните стюарди и стюардеси доближават до към 50 % в допълнение от размера на заплатата посредством продажбите. Другият обичан бонус на бордовите чиновници е, че всеки от тях има право на безграничен брой персонални билети за самолетите на " Райънеър " на цена 7.50 евро в едната посока. Първия си контракт младите стюарди и стюардеси подписват за две години. След това имат избора да продължат да летят, изкачвайки се по кариерната стълбица, или да останат на наземна работа.

Целева група

" Министерство на правосъдието уърк " ЕООД има безграничен лиценз за асортимент на фрагменти в Европейския съюз. Затова Иван Карнабитов мисли да разшири бизнеса в две насоки – асортимент на фрагменти за други специалности с изключение на летателните и разширение на целевата група при подбора на претенденти за стюарди и стюардеси. " Опитах и съм малко обезкуражен да намеря служащи за промишлеността в Германия. От 3000 души, които бяха прочели обявата ми за работа в строителството на най-голямата европейска страна, отпътува действително единствено един човек. Който след 3 седмици работа се върна назад, тъй като не е съумял да се оправи. Вероятно ще продължа да работя в тази тенденция, тъй като търсенето на служащи със приблизително професионално обучение е огромно ", предвижда Карнабитов. Той смята, че служащите от по-зрялото потомство са по-отговорни към отговорностите си в чужбина, само че пък на тях им липсва езикова подготовка.

От началото на новата образователна година Иван Карнабитов възнамерява да насочи целеустремено осведомителната си работа към студенти в университетите. Логично стартира на първо време с Пловдивския университет. " Ще работя с по-горните курсове студенти, тъй като персоналното ми схващане е, че образованието е преди всичко и по-късно идва работата. Не желая да " блазня " студенти от първи-втори курс да стартират работа, тъй като по-късно може и да не си завършат образованието ", заключи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР