Агенция Галъп“ публикува демографските профили от екзит пол, правен за

...
Агенция Галъп“ публикува демографските профили от екзит пол, правен за
Коментари Харесай

Откъде „Възраждане“ спечели около 100 хиляди нови гласа?

Агенция „ Галъп “ разгласява демографските профили от екзит пол, юридически за „ Нова броудкастинг груп “, Българска национална телевизия, БНР и „ Инвестор.бг “, като разяснява част от вероятните първи заключения и хипотези във връзка с масивите гласове. Тук делът на „ не поддържам никого “ взе участие в калкулациите.

Откъде „ Възраждане “ завоюва към 100 хиляди нови гласа?

Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди този момент са дали своят вот за „ Продължаваме промяната “ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи в този момент за пръв път), дали своят вот предния път за ГЕРБ или за Българска социалистическа партия и така нататък

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не доближи механичния си общ брой от предишния избор?

Прегледът на резултатите демонстрира, че 20,7% от общия избор през вчерашния ден е формиран от хора, които на предните избори са дали своят вот за Политическа партия. Това е на процедура идентично на електоралния корпус на партията, т.е. последователите на Политическа партия от предходния избор по-скоро още веднъж са излезли да гласоподават. Привържениците на Демократична България също – въпреки и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния избор е формиран от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите последователите на Демократична България са дали своят вот точно за ПП-ДБ, до момента в който при Политическа партия делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как Има Такъв Народ стъпи на бариерата?

Първият прочит демонстрира, че към 70 хиляди от хората на Има Такъв Народ са такива, които и предния път са дали своят вот за тази партия – това очевидно е базисната нейна поддръжка. Сред останалите дялове от поддръжката им личат към десетина хиляди, идващи от Политическа партия.

Така, в последна сметка, става известно, че тези към 80 хиляди гласа по-малко от механичния общ брой на Политическа партия и Демократична България се коренят може би в ненапълно по-ниското гласоподаване на Демократична България, само че съразмерно повече – на ерозия в поддръжката на Политическа партия и транспорт на гласове от Политическа партия в посока на други, основно протестно и наказателно звучащи, обединения.

Ръстът на „ не поддържам никого “ в безспорни гласове е забележим. Както нормално, това е група с по-неясен профил, само че очевидно по-млад, а всред предходните партийни желания още веднъж проличава повече Политическа партия, в сравнение с другата огромна мощ ГЕРБ.

Както и на предишните избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно към 650 хиляди души. Този вид избор е осезаемо застъпен при партии като „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, да вземем за пример.

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа мощ.

И двете съществени обединения обаче с времето стартират да получават профил, непосредствен по възраст, до общия за вота – с по-добро показване на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се оправя и Движение за права и свободи. „ Възраждане “ пък сякаш черпи сила в по-голяма степен от междинните възрастови групи, Българска социалистическа партия – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа мощ.

В същото време обаче, стабилен дял висшисти личат и при обединения като „ Възраждане “. В София обединението ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани сред двете сили.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР