Агенция Фитч (Fitch) понижи кредитния рейтинг на руския държавен дълг

...
Агенция Фитч (Fitch) понижи кредитния рейтинг на руския държавен дълг
Коментари Харесай

Агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на руския държавен дълг до статут на боклук

Агенция " Фитч " (Fitch) намали кредитния рейтинг на съветския държавен дълг до статут на " отпадък ", като това е последната стъпка от поредицата ходове на организациите за кредитен рейтинг след нашествието в Украйна и последвалите серии от западни наказания против съветската стопанска система, заяви БНР, базирайки се на " Файненшъл таймс ".

" Фич " намали кредитния рейтинга на Русия до равнище " B ", което е с цели пет степени под капиталовия рейтинг, като в това време сложи страната под отрицателно наблюдаване, което допуска, че кредитният ѝ рейтинг може да бъде понижен в допълнение.

Преди това Русия беше оценена от " Фич " с кредитен рейтин на равнище от " ВВВ ", или две степени на така наречен равнища на " отпадък " (нива на високорисков рейтинг).

" Фич " уточни, че тежестта на глобите, наложени на Русия в отговор на офанзивата ѝ против Украйна, " съставлява голям потрес за кредитните основи на Русия " и " може да подкопае нейната подготвеност да обслужва държавния си дълг ".

" Развитията ще отслабят външните и обществените финанси на Русия, ще лимитират съществено нейната финансова еластичност, доста ще понижат наклонността на напредък на Брутният вътрешен продукт и ще покачат вътрешния и геополитическия риск и неустановеност ", счита една от трите водещи кредитни организации.

Рейтинговата организация също по този начин съобщи, че е сложила съветския кредитен рейтинг под отрицателно наблюдаване, частично заради капацитета за по-нататъшни наказания и несигурността по отношение на политическия отговор на Русия.

Понижаването на рейтинга идва единствено дни, откакто и организация " Стандард енд Пуърс " (S&P) понижи своя рейтинг за държавния дълг на Русия до равнище на " отпадък ".

Междувременно трета водеща организация " Мудис " (Moody's) сложи под отрицателно наблюдаване суверенния рейтинг на Русия за възможното му намаление до статус на " отпадък ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР