"АЕЦ "Козлодуй" е гарант за енергийната сигурност и за това

...
"АЕЦ "Козлодуй" е гарант за енергийната сигурност и за това
Коментари Харесай

VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде експлоатиран безопасно до 2051 г.

"АЕЦ "Козлодуй " е поръчител за енергийната сигурност и за това българските битови и индустриални консуматори да получават електрическа енергия на налични цени. Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е главен механизъм за обезпечаване на електрическа енергия от нисковъглеродно произвеждане. След като през предходната година пети блок на атомната ни централа получи от Агенцията за нуклеарно контролиране нов десетгодишен лиценз, през днешния ден сполучливото продължение на експлоатационния период на шести блок е измежду водещите ни задания в региона на нуклеарната енергетика. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на резултатите от завършването на плана за удължение на периода на употреба на шести блок на АЕЦ "Козлодуй ". В събитието участваха изпълнителният шеф на АЕЦ "Козлодуй " Иван Андреев, първият заместник-генерален шеф и шеф на Блока за развиване и интернационален бизнес на държавната корпорация "Росатом " Кирил Комаров и други.

Петкова акцентира, че запазването на потенциала и развиването на нуклеарната енергетика при прецизно съблюдаване на интернационалните правила за отбрана на околната среда и човешкото здраве, е главен приоритет за българското държавно управление.

В осъществяване на този приоритет, на 28 януари 2016 година е подписан контракт сред АЕЦ "Козлодуй " от една страна и консорциум "Русатом сервиз " – "Росенергоатом " – "Риск инженеринг " от друга, за аргументация на удължение на експлоатационния период на шести блок на атомната ни централа до 60 години. По плана са планувани общо 227 ограничения. Предвидените по график до м. юли 2018 година 138 ограничения са приключени. До края на годината следва да бъдат изпълнени още 70, а останалите са планувани за идващия лицензионен интервал. Резултатите от осъществените действия демонстрират, че изследваното съоръжение, строителните структури и системи са в работоспособно положение и могат да бъдат експлоатирани безвредно до 2051 година

"Съвместно с нашите сътрудници извършихме забележителна по размер работа. Успешното реализиране на плана стана допустимо с помощта на извънредно виновния метод от страна на съветските и българските експерти, културната непосредственост и атмосферата на доверие. Сътрудничеството ни с България в региона на нуклеарната енергетика продължава повече от половин век. Като имаме поради неповторимия опит на Росатом, ще се радваме да окажем всестранна поддръжка на българските ни сътрудници и по други планове в региона на атомната енергетика ", означи Кирил Комаров.

АЕЦ "Козлодуй " финансира стратегиите за удължение на периода на употреба на пети и шести блок напълно със лични средства. Дружеството работи устойчиво и завърши 2017 година със доста усъвършенствани финансови индикатори по отношение на 2016 година – чиста облага в размер на близо 118 млн. лева, спрямо 1.4 млн. лева през 2016 година, сподели Теменужка Петкова.

Лицензът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй " изтича през 2019 година Предстои през есента на тази година в Агенцията за нуклеарно контролиране да бъде показан цялостният пакет документи за продължение лиценза за идващ десетгодишен интервал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР