Аеродинамичния тунел, в който е тестван новият двигател sodramjet(снимка: Chinese

...
Аеродинамичния тунел, в който е тестван новият двигател sodramjet(снимка: Chinese
Коментари Харесай

Китай тества самолетен двигател за двучасова обиколка на Земята


Аеродинамичния тунел, в който е тестван новият мотор „ sodramjet ”
(снимка: Chinese Journal of Aeronautics)

Китай тества сполучливо първообраз на реактивен мотор за хиперзвуков аероплан , кадърен да обиколи Земята за два часа. Изпитанията са осъществени в аеродинамичен тунел, оповестяват китайски източници.

По време на тестванията реактивният мотор от вид „ sodramjet ” е работил при скорост на въздушния поток, която е 9 пъти по-голяма от тази на звука, а теоретичната граница на скоростта доближава Мах 16 (или 16 пъти повече от скоростта на звука, според определението за ).

Самолет с подобен мотор би могъл да стигне до всяка точка за Земята в границите на 2 часа. Но китайците към момента не са построили аеродинамичен тунел за тестване на мотора до теоретичната скорост Max 16.

Постижението е дело на учени от Китайската академия на науките (CAS), които разгласиха резултатите от опита в. Водещият създател на проучването Джианг Зонглин споделя, че създаването на неговия екип ще послужи като основа за основаване на ново потомство орбитални галактически самолети и за многократна приложимост.

Името на мотора, sodramjet, произлиза от фразата „ standing oblique detonation ramjet engine ”, или „ изравен накривен детонационен реактивен мотор ”. Той работи с чист водород и е изработен от специфични сплави. Металите, употребявани в сегашната ракетна и галактическа промишленост, надали биха издържали на температурите, зараждащи в новия реактивен мотор.
още по тематиката
Тестваният първообраз поразително се разграничава от известните досега хиперзвукови реактивни мотори. Той осъществя концепцията за запалване на горивото с ударна вълна, препоръчана от американски откриватели още през 60-те години. Но преди половин век науката за материалите не разреши основаване на даже пробни мостри на такива мотори, заради необикновено високите им работни температури.

Експерти от промишлеността, интервюирани от South China Morning Post, допускат, че тестванията на китайския sodramjet са завършили „ от дълго време ”. Обикновено в Поднебесната империя сходни планове се забулени в строга загадка и не се знае нищо за развиването им. Публикуването на резултатите от опита може да значи, че програмата за създаване на хиперзвукови мотори в Китай към този момент е напреднала доста.

Твърди се, че по време на тестванията в аеродинамичния тунел моторът е работил устойчиво при въздушен поток със скорост Мах 9 – това е почти равно на 11 хиляди километра в час. Китайските учени считат, че sodramjet е кадърен да се форсира и работи дейно при скорости до Мах 16 (около 19,5 хиляди километра в час), т.е. аероплан с подобен мотор ще прелети над целия екватор за малко повече от два часа.

За да ревизира сходно изказване, Китай ще би трябвало да построи по-мощен аеродинамичен тунел. Всъщност, колкото по-бързо лети подобен мотор, толкоз по-ефективно работи. Но употребяваните в този момент материали за мотора устоят единствено на краткосрочни опити. Все още е мъчно да се предскаже по какъв начин ще се държат те по време на полети с дълготрайност десетки минути.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР