Адвокати, инженери, лекари, студентски асоциации и таксиметрови шофьори организираха 24-часови

...
Адвокати, инженери, лекари, студентски асоциации и таксиметрови шофьори организираха 24-часови
Коментари Харесай

Вълна от протести в Гърция след предложение за данъчна реформа

Адвокати, инженери, лекари, студентски асоциации и таксиметрови водачи проведоха 24-часови митинги в Атина, Солун и други градове през седмицата. Повод за недоволството им станаха оферти за данъчни промени, направени от ръководещата консервативна партия " Нова народна власт ".

Като съществена цел на промяната се показва битката с укриването на налози в Гърция. Предложените промени засягат най-много самоосигуряващите се и работещите на свободна процедура.

Поводът за измененията стават данъчните заявления от работещите на свободна процедура от миналата година. Според министъра на финансите Костис Хацидакис те будят съмнения за укриване на приходи.

„ 71 % от работещите на свободна процедура регистрират приходи, които са по-ниски от прихода на чиновник на минималната работна заплата, “ споделя Хацидакис пред публичната ERT.

От думите му излиза наяве още, че 54% от фрийлансърите са заявили нулев приход за предходната година или фрапантни финансови загуби.1/3 от тях настояват, че са в такава обстановка за последните 5 години.

Мотивът за предложните промени е точно изсветляването на приходите при свободните специалности.

Законопроектът, който провокира гнева на самоосигуряващите се, планува работещите да заплащат налози върху най-малко 10 920 евро годишно. Това прави месечен приход от към 910 евро. За съпоставяне - минималната работна заплата в Гърция е 780 евро на месец сега.

По калкулации на Министерството на финансите, в случай че измененията станат факт, 500 000 самоосигуряващи се ще би трябвало да заплащат налози върху по-високи суми.

Според протестиращите плануваните промени са несправедливи. Те приканиха планът да бъде отдръпнат, а тавана за необлагаемия приход да се вдигне на 12 000 евро. Искането им се поддържа и от профсъюза на служащите в ресторантьорството, туризма и хотелиерството.

Дни преди митинга, министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи че „ не за първи път вършим смели промени, които може да разстроят някои хора ”.

По думите му законопроектът съставлява „ национална самодейност против укриването на налози “, която включва „ по-справедлива система за данъчно облагане на свободните специалности “.

Новият водач на гръцката лява партия СИРИЗА – Стефанос Каселакис също поддържа настояванията на протестиращите.

Законопроектът е на стадий публично разискване до 27 ноември и към момента не е признат дефинитивно.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР