Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите да прекъснат отпуската си и

...
Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите да прекъснат отпуската си и
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Трябва да се криминализира всяка проява на изтезание и унижаване на човешкото достойнство

Адвокат Михаил Екимджиев прикани депутатите да пресечен отпуската си и незабавно да вкарат промени, които да криминализират дейности, която целят унижение на човешкото достолепие. " Те вършат това, което е най-лесно, а най-лесно е на коляно да се усилят наказванията за телесните повреди, без да има никакви доказателства, че размерът на наказванията е проблем ", сподели Екимджиев пред Българска национална телевизия.

Припомни какъв брой пъти е променям Наказателният кодекс за пътните катастрофи, само че в действителност нищо не се е трансформирало.

Много проучвания потвърждават, че единствено увеличението на наказателната принуда без предварителна защита, без по-общи политики и без търсене на генерално решение на проблемите - не работи, сподели той.

" Ще се усилят наказванията, само че какво ще се случи, в случай че подобен изрод като този в Стара Загора на следващия ден, вместо да реже приятелката си, реши да държи някого гладен и без вода, или да го провеси от балкона. Остригването на косата не е телесна щета - значи ли че и то ще остане безнаказано. Или служителят на реда, който правеше еротични фотоси на момиче зад колоните на Министерски съвет по време на митингите преди 2 години - той няма да понесе отговорност от увеличените санкции ", сподели Екимджиев и прикани: " Трябва да се криминализира всяка демонстрация на мъчение, на нечовешко и унизително отнасяне, без значение дали остава трайни белези по кожата, без значение дали е телесна щета. Когато има дейности, целящи да унижат човешкото достолепие, да провокират боязън и позор, би трябвало да бъдат наказвани ".

Екимджиев съобщи, че е работил по подобен законопроект, който е препоръчан от омбудсмана Диана Ковачева.

Но сходни текстове няма да бъдат въведени, съгласно него, заради няколко аргументи: " Лобито на Министерство на вътрешните работи не желае такива текстове да бъдат въведени, тъй като това ще криминализира полицейското принуждение. Защото подобен вид отнасяне рутинно и редовно се ползва в полицейските ръководства ".

" Има и партии с патриархални разбирания, които внушават тезата, че мъжът би трябвало да е стопанин в връзките с дамата и може да малтретира по-слабия - жена или дете ", сподели още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР