Администрацията за киберпространство на Китай (CAC), заедно с други регулаторни

...
Администрацията за киберпространство на Китай (CAC), заедно с други регулаторни
Коментари Харесай

Китай е първaта държава, която разработи правила за работа с изкуствен интелект

Администрацията за киберпространство на Китай (CAC), дружно с други регулаторни органи в страната завърши създаването на първите по рода си правила, регулиращи генеративния изкуствен интелект. Правилата ще влязат в действие на 15 август, което е знак за желанието на държавното управление да ускори контрола върху развиването на тази бързо разрастваща се промишленост.

Генеративният ИИ е бързо разрастваща се област на технологиите, като той е кадърен да генерира друго наличие, да вземем за пример текст или изображения. Най-известният образец за това е ChatGPT – чатбот, създаден от американската компания OpenAI, който разрешава на потребителите да задават въпроси на чатбота и да получават отговори, наподобяващи човешките. Успехът на ChatGPT провокира появяването на доста конкурентни услуги по целия свят. Китайските софтуерни колоси не имат намерение да дадат превес на съперниците си в тази област (основно САЩ) и към този момент пуснаха свои лични сходни услуги.

Тези принадлежности в началото се образоват върху големи масиви от данни, което провокира угриженост измежду международните регулаторни органи по отношение на евентуалните опасности, свързани с технологията.

Китай, който строго управлява вътрешния интернет, следи от близко развиването на изкуствения разсъдък. Китайските регулаторни органи се притесняват, че услугите могат да генерират наличие, което опонира на възгледите или идеологията на Пекин.

Отчасти това е повода китайските софтуерни компании да са внимателни при стартирането на услуги, сходни на ChatGPT. Вместо да основават пълноценни публични услуги, китайските компании насочват напъните си към корпоративни и тясно профилирани приложения. Например, този месец Alibaba пусна Tongyi Wanxiang – инструмент с изкуствен интелект, който може да генерира изображения въз основа на текстови подкани, само че той е наличен единствено за корпоративни клиенти за бета проби.

Правилата на CAC дават на софтуерните колоси рамка за работа с технологията. Те ще се ползват единствено за тези услуги с генеративен ИИ, които са налични за необятната общност, а не за тези, които се създават в проучвателен институти, да вземем за пример.

Според представители на CAC, услугите с генеративен ИИ ще би трябвало да бъдат надлежно лицензирани. Ако разработчикът на подобен артикул открие нелегално наличие, той би трябвало да предприеме ограничения, с цел да спре генерирането му, да усъвършенства логаритъма си и по-късно да рапортува за случая на регулаторния орган.

През март тази година Илън Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 специалисти по ИИ предизвестиха в отворено писмо за евентуалните опасности от ИИ за обществото. Всичко това повдига въпроси освен за етичното потребление на ИИ, само че и за нуждата от бистрота и регулации при неговото действие, образование, и потребление.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР