Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК),

...
Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК),
Коментари Харесай

Съдът отмени решение на ЦИК

Административният съд София-град анулира решението на Централната изборна комисия (ЦИК), съгласно което в изборните протоколи резултатите от хартиеното и машинното гласоподаване би трябвало да се регистрират общо. Срещу това решение бяха подадени четири тъжби.

Сега се чака решението на ЦИК, която в тридневен период от през днешния ден би трябвало да реши дали да апелира това решение, което е изрично. ЦИК би трябвало да се съобрази с напътствията на съда и да вземе решение, с което бюлетините от машините и пуснатите в урната бюлетини да се броят настрана.

Според правосъдният състав при взимането на първичното решение, което към този момент е анулирано, не е имало чисто процедурни нарушавания – т.е. е взето с нужното болшинство, само че е нарушен Изборния кодекс, защото той не планува разбъркване на бюлетините при тяхното отчитане.

Според волята на законодателя, записа в претекстовете си съда, секционните изборни комисии би трябвало да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

Трите административни съдийки дефинират общото регистриране като дописване на закона.

Решението опонира на Изборния кодекс, тъй като „ не подсигурява прозрачността на изборния развой и не дава опция за действителен надзор на изборния развой, както от жителите, по този начин и от съда “.

От представител на ЦИК следва да научим по-късно дали ще се прегласува това решение още веднъж или въпреки всичко щ есе мине и през глобата на Върховния административен съд.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР