Адидас изтегля от пазара бели маратонки заради обвинения в расизъмСлед

...
Адидас изтегля от пазара бели маратонки заради обвинения в расизъмСлед
Коментари Харесай

„Адидас” изтегля от пазара бели маратонки заради обвинения в расизъм

Адидас изтегля от пазара бели маратонки поради обвинявания в расизъм След обвинявания в расизъм „ Адидас ” разгласи, че изтегля от пазара своя марка чисто бели маратонки . Моделът е част от линия артикули на компанията, основани в чест на „ Месеца на афроамериканската история ”, който се празнува в няколко страни, в това число и Съединени американски щати. Подобна орис сполетя и „ Гучи ”, която изтегли собствен модел пуловер, който също бе жигосан в обществените мрежи като расистки .

 
Моделът маратонки на „ Адидас ” е част от линия, въодушевена от Харлемския подем през 20-те и 30-те години и е замислена в чест на Месеца на афроамериканската история. Той се отбелязва всеки февруари в Съединени американски щати, Англия, Ирландия, Канада и Холандия. Чисто белите маратонки обаче предстоящо бяха безусловно унищожени от рецензии в обществените мрежи, а „ Адидас ” ги изтегли незабавно от пазара и сервира опрощение.
 
Под прицел се оказаха и в „ Гучи ” , поради модел черен плетен пуловер, чиято яка може да се подвига и да покрива долната част на лицето. В нея има и отвор за устата, ограден с алено. Социалните мрежи обаче отсъдиха, че моделът прилича така наречен „ блекфейс ” – сценичен грим, употребен в предишното от бели артисти, с цел да окарикатуряват чернокожи. Актьорите се намазвали в черно и се гримирали с огромни червени устни. Пуловерът на „ Гучи ” също е ч аст от линия скиорско облекло , което се предлага в разнообразни модели и комбинации. От компанията обаче незабавно изтеглиха подлагания на критика модел, сервираха извинения и обявиха, че са си взели поучения.

 
Двете компании са част от дълга поредност сходни случаи в последните години . Под прицел неотдавна попадна и „ Долче и Габана ” поради рекламно видео. В него азиатка, облечена в облекла на марката, се пробва да яде разнообразни храни, като пица и спагети, с обичайните китайски пръчици за хранене. Рекламата незабавно провокира остри реакции, че се подиграва с китайското достолепие и се пробва да вменява стандарти.-->
 
През 2017-а пък „ Зара ” изтегли собствен модел пола, която беше щампована с анимационна жаба. Според обществените мрежи обаче въпросната жаба напомняла прекомерно на жабокът Пепе. Той е основан още през 2005-а и през годините се трансформира в воин на разнообразни колажи, смешки и пародии в обществените мрежи. Покрай президентските избори в Съединени американски щати през 2016-а обаче обликът му стартира да се употребява от поддръжници на Доналд Тръмп , а след това и от разнообразни крайнодесни придвижвания. В последна сметка Пепе също бе жигосан като знак на омразата, а „ Зара ” също трябваше да изтегля полата от пазара.

 
В края на предходната година от „ Прада ” също бяха упрекнати в расизъм поради своя линия аксесоари за чанти, които варираха от дребни играчки до ключодържатели. Една от тях обаче приличаше на маймуна с огромна алена уста, а някои още веднъж съзряха в нея знак на расизъм и въпросния „ блекфейс ”.
 
Най-мощната вълна от рецензии евентуално обаче отнесе “H&M ” , които преди време пуснаха рекламна акция на свои артикули. В тях малко чернокожо момченце носеше блуза с надпис „ Най-готината маймуна в джунглата ”.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР