А1 стартира серия от обучения по дигитална грамотност за възрастни,

...
А1 стартира серия от обучения по дигитална грамотност за възрастни,
Коментари Харесай

A1 организира курсове по дигитална грамотност за възрастни хора в 36 населени места

А1 започва серия от образования по цифрова просветеност за възрастни, които са част от „ Интернет за всички 55+ “. Това е третото издание на самодейността, което тази година ще обхване 40 читалища в 12 града и 23 села в страната и се организира в партньорство с Асоциация „ Съвременни читалища “.

Обученията от „ Интернет за всички 55+ “ са изцяло безвъзмездни за всички искащи – изискването е единствено участниците да са на възраст над 55 години. Курсовете се организират под формата на видеоуроци, които са разграничени на 12 елементи и обгръщат тематики като главните настройки на телефона, потреблението на чат стратегии и обществени мрежи, работата с приложения за контакти, календар и бележки, както и търсене на информация в интернет или обекти на картата. Създадени са и специфични уроци за все по-важните тематики като онлайн извършване на покупки и различаване на подправени вести.

„ Повечето хора одобряват цифровите умения за даденост. Постоянно превключваме сред другите приложения и устройства, сътворяваме сметки в разнообразни платформи и прекосяваме през софтуерните трудности без усложнения, даже без да се замисляме. В същото време е реалност, че за огромна част от възрастните хора технологиите са предизвикателство и стрес. Пандемията доста ясно сподели какъв брой огромна в действителност е „ цифровата бездна “ сред поколенията. Използването на технологиите е умеене, което не би трябвало да остава единствено в ръцете на младите. Именно това е задачата на „ Интернет за всички 55+ “ – да даде базови умения на възрастните хора и по този начин да усъвършенства живота им в цифровия свят. “, разяснява Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “, А1 България.

„ Настоящото издание на програмата надгражда досегашното наличие, като прибавяме напълно нови тематики, към които знаем, че участниците имат интерес и по този начин покриваме някои от най-важните за участниците области от познания. Заедно с А1 сме подсигурили безпроблемното осъществяване на занятията на място. “ – разяснява инж. Георги Петров, ръководител на УС на Асоциация „ Съвременни читалища “.

„ Интернет за всички 55+ “ се организира в 12 града и 23 села: Варна, Пловдив, Бургас, Провадия, Белене, Радомир, Кърджали, Перущица, Девня, Свиленград, Дряново и Баня, както и селата Добрина, Крушаре, Бенковски, Искрец, Радилово, Попинци, Макреш, Туркинча, Стремци, Величково, Асеново, Беляново, Долна Студена, Йоаким Груево, Джулюница, Ветрино, Смилян, Гара Бов, Синитово, Кошава, Ценово, Нов Град и Караманово. Настоящото издание на самодейността ще продължи до 10 ноември 2022 година, а цялостният лист с читалища и всички обучителни видеоклипове от програмата са налични на https://www.a1.bg/net-for-all.

Във всяко читалище, което е част от самодейността, искащите да се включат в курсовете ще открият таблети с мобилен интернет от А1 и нужните аксесоари за образованието, а също по този начин ще могат да разчитат на подпомагане на място от квалифицирания личен състав. Всички, които преминат през програмата и попълнят сполучливо теста най-после, ще вземат участие в лотария за атрактивни софтуерни награди.

„ Интернет за всички “ е част от дългогодишната тактика на А1 в региона на корпоративната обществена отговорност и развиването и ESG за превъзмогване на цифровото разделяне у нас. Инициативата започва в България през 2014 година и първоначално беше ориентирана главно към децата и младежите. От 2019 година А1 разшири обсега на „ Интернет за всички “ и към хората на възраст над 55 години, с цел да може информацията и знанията за технологиите да доближат и до възрастните хора в цялата страна. През последните две издания на „ Интернет за всички 55+ “ са подготвени над 700 курсисти.





Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР